Εκτενές ρεπορτάζ για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο εργοστάσιο της Softex στη Βόρεια Ελλάδα, όπου -στον ακατάλληλο για φιλοξενία χώρο- μένουν αρκετοί πρόσφυγες.
«Στο καμπ προσφύγων στη Σόφτεξ, έχει πιο πολύ φως τη νύχτα παρά την ημέρα. Μέσα σε αυτήν την πρώην αποθήκη χωρίς παράθυρα, τα φώτα λειτουργούν μόνο τα απογεύματα. Αυτό γίνεται εν μέρει επειδή ο χώρος δεν ήταν σχεδιασμένος να στεγάσει κόσμο. Ήταν μέρος από ένα παλιό εργοστάσιο χαρτιού τουαλέτας», τονίζει ο Guardian.
«Είναι προσβλητικό», λέει η Χεντίγια Ασένι (Hendiya Asseni), μια 62χρονη γυναίκα από τη Συρία. “Αλλά βέβαια όλα εδώ είναι προσβλητικά – η ζωή, το φαγητό, το γεγονός ότι έχουμε τουαλέτα μπροστά από τη σκηνή μας». Στη συνέχεια, ο Guardian τονίζει ότι ¨»ο εξευτελισμός είναι το λογικό συμπέρασμα της μεταναστευτικής πολιτικής που έχει επιδιώξει η Ευρώπη, από τον θάνατο του μικρού Αϊλάν πέρυσι τέτοια εποχή», επισημαίνει, αναφέροντας πως «περίπου 50.000 πρόσφυγες; έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «μερικοί περνούν τα σύνορα βόρεια», ωστόσο τονίζει ότι από τότε που έκλεισαν τα σύνορα τον Μάρτιο, έχουν μοιραστεί στην ελληνική επικράτεια «σε περίπου 50 άθλιες κατασκηνώσεις στη χώρα. Τουλάχιστον εφτά από αυτές μαστίζονται από φίδια και σκορπιούς, σύμφωνα με τους εθελοντές, τα στρώματα είναι γεμάτα σκορπιούς. Αλλά το πιο κακόφημο είναι η Σόφτεξ. Πόσο συμβολικό είναι ότι από όλα τα άδεια κτίρια, από όλα τα μέρη για έναν καταυλισμό προσφύγων, ένα από τα μεγαλύτερα και τα πλέον μόνιμα έχει δημιουργηθεί σε ένα αχρησιμοποίητο εργοστάσιο χαρτιού τουαλέτας», αναφέρει ο Νίκο Στίβενς (Nico Stevens), επικεφαλής πρότζεκ για την Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Help Refugees.
Ο Guardian, φιλοξενεί και δηλώσεις προσφύγων οι οποίοι έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα και προσπαθούν να πάρουν άσυλο από την Γερμανία και άλλες χώρες προκειμένου να φέρουν τις οικογένειες τους. Οι διαδικασίες όμως έχουν κολλήσει, με αποτέλεσμα πολλοί από τους πρόσφυγες να υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε επίπεδο δημόσιας υγείας, οι συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από απαράδεκτες, με πολλούς πρόσφυγες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και το κράτος να μην μπορεί να τους παράσχει τα στοιχειώδη.
Τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης
Παράλληλα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης είναι αυξημένα -ωστόσο τονίζει πως για την προστασία των θυμάτων δεν δημοσιεύει ονόματα και περιστατικά-, ενώ αναφέρει ότι πολλοί πρόσφυγες αναγκάζονται να καταφύγουν στην πορνεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν μερικά χρήματα, κυρίως στο Πεδίον του Άρεως.
«Η Ελλάδα θα γίνει Ναούρου»
Το δημοσίευμα κλείνει με τις δηλώσεις του Τζεράλντ Νάους (Gerald Knaus), τον επικεφαλής μιας δεξαμενής σκέψης (thinktank European Stability Initiative) ο οποίος προέβλεψε τη συμφωνία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα μπορούσα να μετατραπεί σε μια γιγάντια αποθήκη προσφύγων, παίζοντας τον ίδιο ρόλο για την Ευρώπη που έπαιξε το Ναούρου και τα νησιά Μανούς για την Αυστραλία στον Ειρηνικό».
Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ του Patrick Kingsley της βρετανικής εφημερίδας Guardian με τίτλο ««Prisoners of Europe»: the everyday humiliation of refugees stuck in Greece» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…