Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Premier League έχουν καταρρίψει όλα τα ρεκόρ στις μεταγραφές παικτών αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την Deloitte, το ποσό που ξοδεύτηκε για την απόκτηση παικτών μέχρι τις 9 π.μ. της Τρίτης (μια μέρα πριν την λήξη της περιόδου μεταγραφών) ήταν £925 εκατομμύρια, έχοντας ήδη υπερβεί το προηγούμενο ρεκόρ των £870 εκατομμυρίων που δαπανήθηκαν κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου την προηγούμενη σεζόν.
Οι αγοραπωλησίες έχουν τροφοδοτηθεί από τα τεράστια έσοδα των ομάδων από τα δικαιώματά τους σε τηλεοπτικές μεταδόσεις, τον ισχυρό ανταγωνισμό στην κορυφή του πρωταθλήματος και νέους προπονητές που παρότρυναν τους ιδιοκτήτες των συλλόγων να ξοδέψουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία.
Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν στη μεταγραφή-ρεκόρ του Paul Pogba ύψους €110 εκατομμυρίων, στην Manchester United από την ιταλική Juventus. Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν καλά την διαδικασία, ο Γάλλος μέσος βρέθηκε στο επίκεντρο πολέμου προσφορών μεταξύ της ισπανικής Real Madrid και του αγγλικού συλλόγου.
H Real Madrid στηρίχθηκε και στην επιτυχία της στον αγωνιστικό τομέα προκειμένου να δελεάσει τον ποδοσφαιριστή έχοντας μόλις κατακτήσει το Champions League για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ενώ η United απέτυχε να προκριθεί στο πιο διάσημο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια.
Αλλά τα εξω-γηπεδικά πλούτη έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στην απόφαση του Pogba να επιστρέψει στην ομάδα στην οποία εξελίχθηκε ως νεαρός παίκτης. «Η Real ενδιαφερόταν για τον Pogba αλλά [η Manchester United] είναι ικανοποιημένη που επέστρεψε», δηλώνει άτομο κοντά στην συμφωνία.
Είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή από σύλλογο της Premier League κατά την διάρκεια μιας καυτής θερινής μεταγραφικής περιόδου.
Την Τρίτη, η Arsenal υπέγραψε με τον επιθετικό Lukas Perez και προχωρούσε την μεταγραφή του αμυντικού Shkodran Mustafi την Τετάρτη, με συνολικό κόστος μεγαλύτερο των £50 εκατομμυρίων.
Ερωτώμενος την προηγούμενη εβδομάδα πόσα οι Αγγλικές ομάδες θα ξοδέψουν αυτό το καλοκαίρι, ο Arsene Wenger προπονητής της Arsenal είπε: «Ένα δισεκατομμύριο; Περισσότερα από τόσα. Δεν γνωρίζω το τελικό ποσό αλλά είμαι πεπεισμένος πως υπάρχουν πολλοί, πολλοί σύλλογοι στην Αγγλία που έχουν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων διαθέσιμα και δεν έχουν ξοδέψει ακόμα… θα εκπλαγείτε».
Tο κόστος της μεταγραφής του Pogba πυροδότησε εκ νέου κατακραυγή για τα τεράστια ποσά που οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι δαπανούν σε παίκτες αλλά, όταν εξετάζονται σε σχέση με τα λειτουργικά έσοδα, οι ομάδες στην πραγματικότητα δαπανούν λιγότερα για αυτές τις ηχηρές μεταγραφές από ότι εκτιμιόνταν έως πρόσφατα.
H δαπάνη της United για τον Pogba αντιπροσωπεύει το 20,2% των λειτουργικών εσόδων της για το 2015 -με βάση τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία- και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να πέσει σε λιγότερο από το 18% αν τα αναμενόμενα έσοδα για το 2016 πραγματοποιηθούν. Οποιοδήποτε από αυτά τα δύο νούμερα θα είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την έκλυτη σπατάλη που πραγματοποίησαν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες στην απαρχή της χιλιετίας, όταν η Real Madrid ξόδεψε περισσότερο από το 50% των εσόδων της για τους Luis Figo και Zinedine Zidane.
Oι σύλλογοι μπορούν να ξοδεύουν αφειδώς καθώς και οι 20 ομάδες της Premier League έχουν τουλάχιστον £100 εκατομμύρια έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης λόγω μιας νέας συμφωνίας ύψους £5,1 δισεκατομμυρίων με το SKY και το BT που τέθηκε σε ισχύ αυτή την σεζόν.
Οι σύλλογοι θα επωφεληθούν περαιτέρω από συμφωνίες για την παραχώρηση δικαιωμάτων μετάδοσης στο εξωτερικό έναντι έως και £3 δισεκατομμυρίων.
Ο Dan Jones, επικεφαλής εταίρος στο Deloitte Sports Business Group, δηλώνει πως δύο άλλοι παράγοντες εξηγούν το όργιο δαπανών. Ο πρώτος ήταν οι αναπάντεχα εκπληκτικές πορείες των Leicester City και Tottenham Hotspur την προηγούμενη σεζόν, που τερμάτισαν πρώτη και τρίτη στο πρωτάθλημα. Αυτό ώθησε τους αντιπάλους να ξοδέψουν πολλά προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στην πρώτη τετράδα που εξασφαλίζει την πρόκριση στο Champions League.
O δεύτερος παράγοντας είναι ότι ορισμένοι πρωτοπόροι Αγγλικοί σύλλογοι έχουν προσλάβει νέους προπονητές. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν πως οι νέοι προπονητές ενθαρρύνουν τους συλλόγους τους να ξοδέψουν επιπλέον ποσά προκειμένου να διαμορφώσουν την ομάδα στα δικά τους πρότυπα.
Οι προπονητικές αλλαγές περιλαμβάνουν τις μετακινήσεις του José Mourinho στην Manchester United, του Pep Guardiola στην Manchester City and του Antonio Conte στην Chelsea.
Αλλά «τα χρήματα από την τηλεόραση αποτελούν τον κύριο καταλύτη των δαπανών», λέει ο κος Jones.
Oι αγγλικοί σύλλογοι συγκαταλέγονταν ήδη στους πλουσιότερους παγκοσμίως, με τις πιο πρόσφατες συμφωνίες για της ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις να διευρύνουν την διαφορά στον πλούτο μεταξύ των ομάδων της Premier League και των άλλων ευρωπαϊκών.
Πριν τον Pogba, στις προηγούμενες ακριβότερες μεταγραφές- αυτές των Cristiano Ronaldo και Gareth Bale– ενεπλάκη η Real Madrid εξαγοράζοντας αστέρες από αγγλικούς συλλόγους. Τα έσοδα των συλλόγων για την σεζόν 2014/15, η τελευταία περίοδος για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα νούμερα, δείχνουν πως η Real Madrid ήταν ο σύλλογος με τα μεγαλύτερα έσοδα παγκοσμίως. Αλλά από φέτος, η Deloitte έχει προβλέψει πως η Manchester United θα πάρει την πρώτη θέση.
Σε όρους συνολικών εσόδων, περιλαμβανομένων των πωλήσεων εισιτήριων, χορηγιών και προϊόντων με την επωνυμία τους, 17 αγγλικοί σύλλογοι βρίσκονται ανάμεσα στους 30 πλουσιότερους στον κόσμο. Μόνο τρεις ομάδες εκτός Αγγλίας -η Real Madrid, η Barcelona και η Juventus – κερδίζουν περισσότερα από £100 εκατομμύρια από την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Οι εξαγορές παικτών του φετινού καλοκαιριού δεν έχουν επηρεαστεί από την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε. και την επακόλουθη πτώση στην αξία της λίρας, η οποία θα μπορούσε να είχε κάνει ακριβότερες για τις αγγλικές ομάδες τις μεταγραφές από την Ευρώπη.
Οι μεγαλύτεροι σύλλογοι έχουν αντισταθμίσει τον κίνδυνο έναντι του νομίσματος, κερδίζοντας ευρώ από την συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αμερικανικά δολάρια από τις διεθνείς συμφωνίες χορηγιών.
Αυτό έχει δώσει στους όμοιους της Manchester United περισσότερους πόρους απ’ ότι πριν για την απόκτηση μερικών από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, με στόχο να ξοδέψουν τον αυξανόμενο πλούτο τους για να χρηματοδοτήσουν την επιστροφή τους στην κορυφή.
«Οσο υπάρχει αύξηση των εσόδων, θα υπάρξουν ακριβότερες μεταγραφές και αμοιβές των παικτών», λέει ο κος Jones. «Οι περισσότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι υπάρχουν για κερδίζουν παιχνίδια και όχι για να παράγουν κέρδη».
Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Murad Ahmed της βρετανικής εφημερίδας financial times με τίτλο «English Premier League smashes record ahead of transfer deadline» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…