Στέλνουν πίσω στα σχολεία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που είχαν ζητήσει σύνταξη!

0

Γκάφα της κυβέρνησης που δεν έχει προηγούμενο στα «ασφαλιστικά χρονικά» στέλνει πίσω στα σχολεία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν, αλλιώς δεν θα πάρουν σύνταξη!

Οι διατάξεις δύο άρθρων (του 33 στο ν. 4386 και του 239 στο ν. 4389) που η κυβέρνηση ψήφισε με σκοπό να απαλλάξει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα αποχωρούσαν φέτος από τις μειώσεις συντάξεων που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό δεν θα ισχύσουν και όσοι δεν ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους μέχρι αύριο 31/8/2016 κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη, πόσο μάλλον και ψαλιδισμένη!

Η κυβερνητική γκάφα αποκαλύπτεται στο εσωτερικό έγγραφο που απέστειλε στις 25 Αυγούστου στις περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, υποδεικνύοντας στους εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους ως τις 31/8/2016 (δηλαδή μέχρι και αύριο Τετάρτη) επικαλούμενοι «λόγους ουσιώδους πλάνης»! Το εσωτερικό έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος λέει ότι όσοι εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν μέχρι τις 12 Μαΐου αλλά συμπληρώνουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις μετά τις 13 Μαΐου θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους γιατί το διάστημα μετά τις 13 Μαΐου δεν θεωρείται συντάξιμος χρόνος και ως εκ τούτου αν δεν γυρίσουν στα σχολεία θα θεωρούνται ότι αποχώρησαν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους!

Με τις διατάξεις αυτές -τις οποίες παίρνει πίσω η κυβέρνηση- προβλέφθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν παραιτήσεις μέχρι και τις 12 Μαΐου και ταυτόχρονα τους αναγνωρίστηκε ως συντάξιμος ο χρόνος υπηρεσίας που τους υπολείπεται για να συνταξιοδοτηθούν και συμπληρώνεται μετά τις 13 Μαΐου μέχρι και τέλος Αυγούστου. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είχαν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν μετά τις 13 Μαΐου που ισχύει ο κόφτης στις νέες συντάξεις, αλλά ο υπολογισμός των συντάξεων θα γινόταν με το παλιό καθεστώς (χωρίς μειώσεις) επειδή θα είχαν παραιτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου.

Αυτή η… εξόφθαλμη εξαίρεση που εμπνεύστηκαν τα στελέχη της κυβέρνησης για να… παρακάμψουν το νόμο του… συντρόφου τους Κατρούγκαλου που κόβει οριζόντια όλες τις συντάξεις για όσους αποχωρούν από 13/5/2016 και μετά δεν πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ούτε μπορούσε να εφαρμοστεί από το Γενικό Λογιστήριο. Την εμπλοκή είχε αποκαλύψει στις 24 Ιουνίου με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ ο Ελεύθερος Τύπος και σήμερα επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, καθώς η απαλλαγή που έταξαν στους εκπαιδευτικούς ακυρώθηκε για λόγους… «ουσιώδους πλάνης»!

Για το λόγο αυτό το έγγραφο του υπουργού τους λέει ότι «ξεπαραιτηθείτε» επειδή εκ των υστέρων ανακάλυψαν ότι η διάταξη που τους έδινε δωρεάν χρόνο για σύνταξη χωρίς μειώσεις είναι πρακτικά αντισυνταγματική.
Στην παγίδα έπεσαν πάνω από 1.400 εκπαιδευτικοί που τώρα θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους εντός 48 ωρών, αλλιώς μένουν χωρίς σύνταξη.

Σε… παρόμοια πλάνη κινδυνεύουν να πέσουν και οι ένστολοι, καθώς και εδώ επιχειρήθηκε να εξαιρεθούν από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων όσοι αποχώρησαν μέχρι και το τέλος Ιουνίου, δηλαδή ενάμιση μήνα αφότου μπήκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.

Και αυτό γιατί η εξαίρεση δεν αφορά στο άρθρο 6 του ν. 4387/16 που προβλέπει το νέο υπολογισμό της σύνταξης από 13 Μαΐου και μετά, αλλά αφορά όσα ορίζουν οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 4 που λένε ότι για όσους αποχωρήσουν από το Δημόσιο μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου οι συντάξεις θα βγαίνουν με το νέο σύστημα. Δεν εξαιρούνται όμως από το άρθρο 6, που αναφέρει ρητά τι θα ισχύσει για όσους κάνουν αίτηση πριν και μετά το νόμο. Στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που είναι αρμόδιο για την έκδοση των στρατιωτικών συντάξεων επισημαίνουν ότι έτσι όπως είναι η διατύπωση οι ένστολοι δεν μπορούν να εξαιρεθούν και εφόσον η αποχώρησή τους με έκδοση διαπιστωτικής πράξης είναι μετά την ισχύ του νόμου, δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου, θα έχουν και αυτοί μειώσεις στις συντάξεις, που θα τις δουν όταν πια πάρουν τις οριστικές αποφάσεις και όχι τις προσωρινές.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner