Ξεκινά ο Γολγοθάς της κυβέρνησης με μέτρα – σοκ που βάζει στο τραπέζι η τρόικα

0

Συναντήσεις με Κοινοτικούς Επιτρόπους θα έχουν την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομίας:

Ο κ. Σταθάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα συναντήσουν τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί. Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον Ιούλιο.

Αυτά είναι τα αγκάθια

Τα αγκάθια είναι πολλά καθώς από τη μια οι δανειστές απαιτούν πιστή τήρηση του προγράμματος, πράγμα που σημαίνει νέα μέτρα, προφανώς αντιλαϊκά κι από την άλλη η κυβέρνηση αναζητά εξαγγελίες που θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του ΔΝΤ εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί σε ότι αφορά τα εργασιακά, απαιτώντας σκληρές και επώδυνες αλλαγές αλλιώς απειλούν ότι θα φύγουν από το πρόγραμμα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο απαιτεί και την πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες εδώ και τώρα.

Σοκ στην ελληνική πλευρά θα προκληθεί αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να ρίξει στον τραπέζι νέα μείωση όλων των κύριων συντάξεων πάνω από 700 ευρώ. Θεωρεί ότι το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί το σύστημα με ένα ποσοστό που ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ ετησίως και απαιτεί να μειωθούν κι άλλο οι δαπάνες καθώς εκτιμούν ότι το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου δεν έχει λύσει το πρόβλημα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει για νέα σκληρά μέτρα, ιδίως μειώσεις στις συντάξεις ή ανατροπές – σοκ στα εργασιακά. Όμως, η πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει σε νομοσχέδια μονομερώς ενδεχομένως να προκαλέσει νέες τριβές. Για παράδειγμα η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει το νομοσχέδιο για το αδήλωτο χρήμα ώστε να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα καθώς πολλοί θα σπεύσουν να νομιμοποιήσουν την περιουσία τους.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει μονομερώς στη θέσπιση ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ανάσα στην αγορά. Οι επιχειρηματίες το θέλουν, όμως, φαίνεται να αντιδρούν οι δανειστές.

Τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και τις αδήλωτες καταθέσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν άμεσα και μονομερώς ώστε να μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει κάποιες ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να γίνουν διορθώσεις, όπως έγινε και τον Μάιο με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Άγνωστο είναι τέλος τι θα γίνει με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις κι αν αυτή μπορεί να αναβιώσει χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner