Μάχες μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στη Συρία

0

Την πρώτη τους απώλεια επί συριακού εδάφους μετρούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από χθες καθώς τα άρματα μάχης του τουρκικού στρατού που εισέβαλαν προ διημέρου ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με Κούρδους αντάρτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, μαχητές του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) εκτόξευσαν ρουκέτες κατά δύο αρμάτων κοντά στην πόλη Τζαραμπλούς την οποία κατέλαβαν μετά από σφοδρούς τουρκικούς βομβαρδισμούς κουρδικές ομάδες που υποστηρίζονται, ως φαίνεται, από την Άγκυρα.

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και το ένοπλο σκέλος του οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θεωρούνται από την Τουρκία τρομοκρατικές οργανώσεις. Ωστόσο οι ΗΠΑ εκτιμούν πως πρόκειται για τους πλέον αποτελεσματικούς αντιπάλους του ISIS επί του συριακού εδάφους.

Ώρα με την ώρα, ο τουρκικός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του και εντός της Συρίας και στην τουρκική μεθοριακή πόλη, Καρκαμίς. Από το Σάββατο έγινε γνωστό πως άλλα έξι άρματα πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 50, ενώ συνεπικουρούνται και από δύναμη 380 στρατιωτών, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Αντρέ Μπανκ: Η Τουρκία εισέβαλε λόγω Κούρδων

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αντρέ Μπανκ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, εξέφρασε την άποψη -μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD– πως ο ISIS για την Τουρκία είναι απλά η αφορμή, ενώ η αιτία είναι μόνον οι Κούρδοι.

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στα σύνορά της, από τους Κούρδους. Εάν (οι Κούρδοι) κατέχουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, θα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας και στο στρατηγικό σημείο αυτό η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια σφήνα κατά μήκος του ποταμού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επιχειρώντας να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο οι Αμερικανοί αποφάσισαν να στηρίξουν την τουρκική επέμβαση παρά το γεγονός ότι συνεργάζονται με τους Κούρδους εντός του συριακού εδάφους, είπε πως η Ουάσιγκτον επιχειρεί με αυτή την κίνηση να εξομαλύνει τις διαταραγμένες σχέσεις με την Άγκυρα.

Δείτε βίντεο που αναρτήθηκε, πάντως, σε κουρδική ιστοσελίδα Kurdish Question στο Facebook και γίνεται λόγος για ανατίναξη τουρκικού άρματος σε άγνωστη περιοχή κοντά στη Τζαραμπλούς. Πράγμα που σημαίνει ότι ο τουρκικός στρατός έχει περισσότερες απώλειες.

Share.

Comments are closed.