Υπάρχει ενδεχόμενο εμπλοκής Νταβούτογλου στο πραξικόπημα της Τουρκίας;

0

Δραματική τροπή φαίνεται να παίρνουν οι αστυνομικές έρευνες για την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία που έγινε στις 15 Ιουλίου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα  Χουριέτ, συνελήφθη και ανακρίνεται από τις τουρκικές αρχές πρώην δεξί χέρι του πρώην Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.  Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τον πρέσβη  Γκιουρτσάν Μπαλίκ ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Νταβούτογλου μέχρι το 2013.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μπαλίκ ήταν εκείνος που το 2013 κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κανόνισε ο Νταβούτογλου να συναντήσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Πενσυλβάνια.  Με τον τότε Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλαχ Γκιουλ να αντικρούει τον Νταβούτογλου και να δηλώνει πως ενημερώθηκε εκ των υστέρων για την συνάντηση με τον Γκιουλέν.

Ο Μπαλίκ εκτός από στενός συνεργάτης του Νταβούτογλου διετέλεσε και σύμβουλος του Προέδρου Γκιούλ από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 όταν η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνισε τη δίωξη όλων όσοι σχετίζονταν με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Εκτός από τον Μπαλίκ, αποπέμφθηκαν ακόμα δύο πρεσβευτές  για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν το οποίο η Τουρκία θεωρεί  τρομοκρατική οργάνωση. Ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε περίπου 300 διπλωμάτες που υπηρετούν σε αποστολές του εξωτερικό να επιστρέψουν στην Τουρκία για να ερευνηθούν για τις σχέσεις τους με την οργάνωση Γκιουλέν την οποία κατηγορεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. 

Δείτε το πλήηρες άρθρο της τούρκικης εφημερίδας Χουριέτ με τίτλο «Gürcan Balık gözaltında» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.