Categories: Αθλητισμός

Ρίο 2016: Λευτέρης Πετρούνιας, ο άρχοντας των… κρίκων

Την αποθέωση εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων γνωρίζει από το βράδυ της Κυριακής ο Λευτέρης Πετρούνιας, που κατάφερε να προσθέσει στην ήδη πλούσια συλλογή του και το μόνο που του

Ο έλληνας γυμναστής, αγωνίστηκε δεύτερος και παρουσίασε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα στον τελικό των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το εκτέλεσε στην εντέλεια και με μία εξωπραγματική προσγείωση στο φινάλε, άφησε άφωνους κοινό και κριτές, που τον βαθμολόγησαν με 16.000, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και πλέον δικαίως μπορεί να αποκαλείται ως ο «άρχοντας των κρίκων».

Στο βάθρο των νικητών, δίπλα στον Έλληνα γυμναστή που έχει πλέον χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο κι Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ο βραζιλιάνος Ζανέτι, που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο και ο Ρώσος Αμπλιαζίν με το χάλκινο.

Αυτό είναι το πέμπτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής γυμναστικής, έπειτα από εκείνα που κατέκτησαν οι Ιωάννης Μελισσανίδης (Ατλάντα 1996: χρυσό στο έδαφος) και Δημοσθένης Ταμπάκος (Σίδνεϊ 2000: ασημένιο στους κρίκους, Αθήνα 2004: χρυσό στους κρίκους) στην ενόργανη, αλλά και το χάλκινο του ανσάμπλ (Ειρήνη Αϊνδηλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου) στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000 στη ρυθμική.

Ναι ρε φίλε, ναι ρε Ελλάδα

Ναι ρε φίλε, ναι ρε Ελλάδα” ήταν τα πρώτα λόγια του χρυσού Ολυμπιονίκη στην κάμερα της ΕΡΤ, λεπτά μετά τον θρίαμβο του. Στις δηλώσεις του αφιέρωσε το μετάλλιο στην Ελλάδα, τον προπονητή του και τον πατέρα του, που έχασε πρόσφατα και αυτόν “κοιτούσε” ψηλά στον ουρανό, πάνω στο βάθρο.

«Σε κάθε δήλωσή μου λέω ότι οι Έλληνες έχουμε την ψυχή να πάμε εκεί που μας αξίζει και αυτό ήρθαμε να αποδείξουμε και εδώ. Για μένα, το να ακούγεται ο εθνικός ύμνος είναι ότι σημαντικότερο. Αφιερώνω αυτό το μετάλλιο στον πατέρα μου, τον προπονητή μου και σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό για την επιτυχία αυτή. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, έχουμε προετοιμαστεί καλά, είχαμε υπομονή, είχαμε και λίγη τύχη που πάντα χρειάζεται και ευτυχώς πήγαν όλα καλά».

Εμφανώς συγκινημένη, αλλά και περήφανη για το επίτευγμα του γιου της η μητέρα του Λευτέρη Πετρούνια, η οποία παρακολούθησε από την Ολυμπιακή Αρένα τον θρίαμβό του.

Ικανοποιημένος και ο προπονητής του χρυσού Ολυμπιονίκη, Δημήτρης Ράφτης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον κόπο και την προσπάθεια που κατέβαλε ο Λευτέρης Πετρούνιας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αποθέωση για τον Χρυσό Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια στο Ολυμπιακό Χωριό

Την αποθέωση από μέλη της Ελληνικής αποστολής γνώρισε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας, επιστρέφοντας στο Ολυμπιακό Χωριό.

Όπως και με την Άννα Κορακάκη, έτσι και στον Πετρούνια επιφύλαξαν μια θερμή υποδοχή τα λίγα μέλη της Ελληνικής αποστολής στην είσοδο του κτιρίου.

Η ιαχή “Ελλάς-Ελλάς” ακούστηκε στο Χωριό, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος υποσχέθηκε μια υποδοχή, αντάξια του Χρυσού Ολυμπιονίκη, στην επιστροφή του στην Αθήνα.

Δίπλα στον Λευτέρη, ο προπονητής του Δημήτρης Ράφτης, ο αρχηγός της Ελληνικής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος, οι πρωταθλητές μας Βλάσσης Μάρας και Βάσω Μιλλούση και βέβαια η μητέρα του Σοφία, φανερά συγκινημένη, όπως έδειξε και στις δηλώσεις της νωρίτερα στην κάμερα της ΕΡΤ.

Η άσκηση Πετρούνιας με τον ανάποδο σταυρό

Ο Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους στο Ρίο της Βραζιλίας έχει άσκηση με το όνομά του.

Τον Φεβρουάριο του 2015 η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ενέκρινε το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια σε μία άσκηση στους κρίκους.

Η άσκηση με τον ανάποδο σταυρό αξιολογήθηκε με βαθμό δυσκολίας Ε, δηλαδή 0,50 βαθμούς. Ο Λευτέρης Πετρούνιας είχε εκτελέσει τη συγκεκριμένη άσκηση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Η άσκηση του 24χρονου τότε αθλητή των κρίκων είχε εγκριθεί μαζί με άλλες 18 από την τεχνική επιτροπή ενόργανης γυμναστικής.

Δείτε βίντεο με την άσκηση Πετρούνιας από το Πρώτο Θέμα

Δείτε τον Λευτέρη Πετρούνια στον τελικό των κρίκων στην Ολυμπιάδα του Ρίο 2016

Η απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Λευτέρη Πετρούνια για το αγώνισμα των κρίκων στην Ολυμπιάδα του Ρίο 2016

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

«ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής» – Γιάννης Σταθόπουλος: Να τοποθετηθεί υπεύθυνα το Δημοτικό Συμβούλιο για το bonus στα πολυώροφα κτίρια

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής», Γιάννης Σταθόπουλος, με ανακοίνωσή του ζητά…

10 ώρες ago

Ανδρουλάκης από Γρεβενά: Το ΠΑΣΟΚ θα έχει δυναμική άνοδο στα ποσοστά του – Νίκη για το ΠΑΣΟΚ είναι η ευημερία του ελληνικού λαού

Διάχυτη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024 δήλωσε ότι έχει, από τα Γρεβενά, ο Νίκος…

18 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος*: Αντίθετο της σημερινής πολιτικής σταθερότητας είναι η λογική

Κάθε πρωί, μου αρέσει να διαβάζω τις ειδήσεις από «δεύτερο χέρι», από ανθρώπους που βλέπουν…

20 ώρες ago

Χαλάνδρι: Η λογοτεχνία συνάντησε την ιστορία στο εργαστήριο του Δήμου για παιδιά «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη»

Το πρότζεκ «Καρυάτιδες» αποτέλεσε σημαντική στιγμή του εργαστηρίου «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη» που πραγματοποιείται…

21 ώρες ago

Χάρης Ρώμας: Όταν τσουγκρίζουμε αυγά, δεν (πολυ)τσουγκρίζουμε παρατάξεις

Αντιπροσωπεία της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως», με επικεφαλής τον Χάρη Ρώμα έδωσε το παρόν στις…

22 ώρες ago

Xάρης Δούκας*: Καλύτερη Συνεργασία, Καλύτερο Μέλλον

Ως δήμαρχος της Αθήνας, τους τελευταίους μήνες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με δημάρχους πολλών…

1 ημέρα ago