Σε πολιτικό κενό ο ΣΥΡΙΖΑ που ταλαντεύεται μεταξύ «δεξιάς στροφής» και «αριστερίτιδας»

0

Εκτός από τα σενάρια πιθανών εκλογών ή ανασχηματισμού το καθοριστικό ερώτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι: Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα κόμμα με κοινωνικές ρίζες, το οποίο σήμερα καλείται να στηρίξει την κυβέρνηση σε όλα τα δύσκολα που έρχονται και τις απόψεις κυβερνητικών στελεχών που δεν δυσκολεύονται να πουν ότι «υπάρχει πλέον μια εγκατεστημένη εξουσία» και με εμφανές το στοιχείο ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να λάβει πολύ σοβαρά το παραπάνω ερώτημα.

Ο προσυνεδριακός διάλογος για το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει μια απολύτως προβληματική εικόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον περιγράφουν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στελέχη των τοπικών οργανώσεων, δεν έχει φυσιογνωμία ούτε όραμα, δεν εμπνέει την κοινωνία, έχει απογοητεύσει με τις πολιτικές που εφαρμόζει, ακόμα και με «προκλητικές επιλογές προσώπων», αντιμετωπίζει ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας ή και σκέτης λειτουργίας. Αν αυτός είναι ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει σαν επικοινωνιακό τέχνασμα του Μεγάρου Μαξίμου και το κυβερνητικό σχήμα μοιάζει να αιωρείται σε πολιτικό κενό, το οποίο επιχειρείται να καλυφθεί σχεδόν αποκλειστικά με τη μάχη κατά της διαπλοκής και όχι με πρωτοβουλίες για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο ιδεολογικός ακρωτηριασμός του ΣΥΡΙΖΑ που συντελέσθηκε το 2015 με την αποχώρηση του Π. Λαφαζάνη δεν επουλώθηκε η πληγή ξανάνοιξε εν όψει του συνεδρίου. «Υπάρχει κοινωνική ανάγκη σήμερα για ένα κόμμα “καθαρό”, “αριστερό”, οχυρωμένο πίσω από την ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας, με καταγγελτικό λόγο, ή για ένα κόμμα ικανό να εμπνεύσει, να ενώσει και να κινητοποιήσει τον λαό για μια δημιουργική πορεία εξόδου της χώρας μας από την επιτροπεία, δημιουργώντας το όραμα για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης;» διερωτάται η Χαρά Καφαντάρη«Γιατί δεν καταφέραμε να γίνουμε κόμμα μελών; Γιατί να υπάρχει ακόμη η παράδοξη σχέση 75 άτομα να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ένα μόνο από αυτά να είναι μέλος;» παρατηρεί ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Τα ερωτήματα πέφτουν βροχή και από άλλα στελέχη.

Οι Υπαρξιακές αγωνίες

Τα μέλη του κόμματος εκφράζουν τις αγωνίες τους: «Για να αντιστοιχηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνική του βάση, θα πρέπει πρώτα να αντιστοιχηθεί με την κομματική. Όποιος δεν είναι σε θέση να δει την απογοήτευση και την αποστράτευση στις γραμμές μας, δεν μπορεί να εξηγήσει την απόσυρση από τον δημόσιο χώρο των κοινωνικών υποκειμένων. Η κομματική βάση μας υπήρξε πάντα το πολιτικό και κοινωνικό ντιστριμπιτέρ». «Δεν απευθυνόμαστε πλέον σε προστατευμένα περιβάλλοντα και σε μικρόκοσμους. Οι αποφάσεις μας αφορούν ευρύτερα ακροατήρια, επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας. Θεωρίες, ιδεοληπτικές λογικές, βερμπαλισμοί και η προσπάθεια δικαίωσης της μιας και μοναδικής αλήθειας (!!!) που ο καθένας πιστεύει πως κατέχει μας καθιστούν αναποτελεσματικούς και απωθητικούς στην κοινωνία». «Η διατύπωση “εκπροσωπούμε τους αδύναμους” είναι ανεπαρκής. Πίσω από τους αδύναμους κρύβονται διαχρονικά, με επιμέλεια και επιτυχία, εκατοντάδες χιλιάδες που φοροδιαφεύγουν και εξαπατούν το κοινωνικό σύνολο». «Τελευταίο και πιο σημαντικό, η αλήθεια. Περιγράφουμε και δεσμευόμαστε για αυτά που μπορούμε να κάνουμε και όχι για όσα υπαγορεύονται από τις ιδεολογικές μας αναφορές και στοχεύσεις. Συμφιλιωνόμαστε πολιτικά με λέξεις και έννοιες όπως προσαρμογή και διαχείριση».

Οξεία… αριστερίτιδα

Τα κρούσματα… οξείας αριστερίτιδας πολλαπλασιάζονται όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβριος. «Είμαστε αποφασισμένοι να ξηλώσουμε όλο το προηγούμενο κράτος. Θα ξηλώσουμε το κράτος… της Φρειδερίκης και των επιγόνων της» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου αναγγέλλοντας τον νέο νόμο-πλαίσιο για την Πρόνοια.

Στις 2 Αυγούστου το υπουργείο Πολιτισμού γνωστοποίησε με επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία την πρόθεσή του να κηρύξει το σύνολο σχεδόν της προς παραχώρηση έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αρχαιολογικό χώρο και μεγάλο αριθμό των υπαρχόντων κτιρίων και εγκαταστάσεων  ιστορικά κτίρια αξιόλογα προς διάσωση. Μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς έσπευσε να απαντήσει ότι η αντιπολίτευση κάνει «θόρυβο χωρίς λόγο» και υποστήριξε ότι «η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει κανονικά» και ότι το υπουργείο Πολιτισμού πιστεύει πως μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, και για αμοιβαίο όφελος, οι επενδύσεις και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Στο πλευρό του και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος μίλησε για συσκότιση της αλήθειας και παρεμπόδιση της επένδυσης στο Ελληνικό, παρατηρώντας ότι οι αρχαιολογικοί χώροι του Ελληνικού αναφέρονται στη σύμβαση και ότι η επικαιροποίηση «είναι αναγκαία για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης».

Τότε αρκετοί εξέφρασαν την απορία τους για τη σκοπιμότητα της κυβέρνησης, η οποία τόσο πολύ ενδιαφέρεται για το Ελληνικό, να το παραχώρησε για τη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων.

Επίσςη κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν ότι πέρυσι τον Ιούνιο η τότε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε παραχωρήσει ένα τμήμα μέσα στην παραχωρούμενη προς αξιοποίηση έκταση, για να γίνει σκουπιδότοπος των τεσσάρων όμορων δήμων, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας. Η απόφασή της για χωματερή στο Ελληνικό αιφνιδίασε την υπόλοιπη κυβέρνηση, την εταιρεία  Lamda Development και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά η κυρία Βαλαβάνη επιμένει να φωνάζει «όχι στην αποικιακή εκποίηση του Ελληνικού» με τους πρώην συντρόφους να ξεχνούν όσα έλαβαν στο παρελθόν.

Επιστροφή στον αρχαϊκό λαϊκισμό – Αντί πρωτοβουλιών, ολοταχώς στο παρελθόν

Ο Πρωθυπουργός, την προηγούμενη Δευτέρα, ανάρτησε στο Facebook μήνυμα για το χρέος, με αφορμή την επέτειο της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για τη διαγραφή του 60% του γερμανικού χρέους. Σε αυτό ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε εκείνη τη συμφωνία «μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης» με την υπογραφή και της Ελλάδας και επισήμαινε ότι «η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της».

«Σενάριο της επίσπευσης των εκλογών», το οποίο «δουλεύεται από την κυβέρνηση έντονα με στροφή όχι στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αλλά στα γενετικά στοιχεία του μικρού ΣΥΡΙΖΑ» διάβασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος πίσω από το παραπάνω πρωθυπουργικό μήνυμα. Με δική του ανάρτηση στο Facebook επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας «δίνει την εντύπωση ότι επαναφέρει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο που βρίσκονταν πριν τη συμφωνία της 12.7.2015 για το τρίτο μνημόνιο που “διαπραγματεύθηκε” και συνήψε ο ίδιος και η οποία αποκλείει ρητά την ονομαστική μείωση και προβλέπει τους συγκεκριμένους τρόπους της συμπληρωματικής μείωσης σε παρούσα αξία, σε συνέχεια της μεγάλης παρέμβασης του 2012».

Την πρόβλεψή του για πρόωρες εκλογές ο κ. Βενιζέλος τη στηρίζει, όπως γράφει, στον συνδυασμό κινήσεων όπως η εσπευσμένη ψήφιση του εκλογικού νόμου και η ατελέσφορη προσπάθεια να επιτευχθεί η άμεση εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές, στον συνταγματικό λαϊκισμό των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση, στην εντεινόμενη διγλωσσία ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, στην προσπάθεια αναζωπύρωσης των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με ακραίους δήθεν ριζοσπαστικούς κύκλους και στην επιστροφή στον αρχαϊκό λαϊκισμό περί χρέους. Θεωρεί ότι η «κωμικοτραγική ποινική δίωξη Γεωργίου / ΕΛΣΤΑΤ φέρνει στο προσκήνιο αφενός μεν τον ρόλο του τρίτου αφανούς κυβερνητικού εταίρου» και «αφετέρου το βαθύ πρόβλημα κράτους δικαίου και δικαστικής ανεξαρτησίας ή νοοτροπίας που υπάρχει».

Τα ερωτήματα για τους πραγματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης πληθαίνουν. Στην οικονομία υπάρχουν ισχυρά σημάδια ύφεσης και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι επιχειρήσεις αναστενάζουν, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν, οι περικοπές στις συντάξεις προκαλούν οργή έρχεται ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, οι κατασχέσεις από την Εφορία.

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι η διόγκωση του Μεταναστευτικού, η ευρωμεσογειακή συνεννόηση στις αρχές Σεπτεμβρίου, η διοργάνωση μιας περιφερειακής διάσκεψης για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, στις 8-9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης και των φορολογικών αρχών. Εκτός και Αυτά και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

Share.

Comments are closed.