Κριμαία: Τύμπανα πολέμου στη χερσόνησο

0

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης στην Κριμαία, μετά τις χθεσινές αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σχετικά με απόπειρα εισβολής ουκρανικών δυνάμεων στη χερσόνησο, την οποία ισχυρίζονται ότι απέκρουσαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέταξε όλες τις στρατιωτικές μονάδες κοντά στην Κριμαία και στην ανατολική επαρχία Ντονμπάς να βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters πως η Ουκρανία πραγματοποιεί από χθες προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας για να εξεταστεί η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στη συνάντηση «συζητήθηκαν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και των ζωτικών υποδομών της Κριμαίας».

Στην σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού και εξωτερικού, «μελετήθηκαν τα σενάρια που αφορούν τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας ώστε να προστατευθούν τα χερσαία σύνορα, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της Κριμαίας».

Share.

Comments are closed.