Υπουργείο Εργασίας: Αναδρομικό χαράτσι σε 400.000 συντάξεις

0

Εγκύκλιος – φωτιά του υπουργείου Εργασίας φέρνει άλλο ένα αναδρομικό χαράτσι, αυτή τη φορά σε 400.000 διπλές συντάξεις, για τις οποίες οι κρατήσεις (6%) για ασθένεια αυξάνονται ως και 200%, ενώ με πλάγιο τρόπο μειώνονται οι συντάξεις ως και 5%!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από 1ης/7/2016 οι συνταξιούχοι που παίρνουν δύο κύριες ή δύο επικουρικές συντάξεις όπως και όσοι έχουν σύνταξη αναπηρίας και παίρνουν επίδομα θα πληρώνουν την κράτηση 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ όχι στη μία από τις δύο συντάξεις, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, αλλά στο άθροισμα και των δύο συντάξεων.

Στο σύνολο της σύνταξης υπολογίζονται μάλιστα και τα πάσης φύσεως επιδόματα, όπως συζύγου και τέκνων, ενώ μέχρι τώρα τα εν λόγω επιδόματα έμεναν εκτός κρατήσεων ασθένειας.

Ποιους αφορά η συγκεκριμένη εγκύκλιος

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 400.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, οι οποίοι λαμβάνουν μία σύνταξη χηρείας και μία σύνταξη γήρατος, ή αντίστοιχα επικουρική λόγω γήρατος από δικό τους δικαίωμα και επικουρική λόγω χηρείας.
Στο δόκανο των αυξημένων κρατήσεων πιάνονται και όσοι συνταξιοδοτούνται από Ταμεία μηχανικών και γιατρών (ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ) ακόμη και αν παίρνουν μία σύνταξη από ίδιο δικαίωμα, καθώς τα εν λόγω Ταμεία χορηγούν και μία επιπρόσθετη σύνταξη (ειδική προσαύξηση στο ΤΣΜΕΔΕ και προσαύξηση στο ΤΣΑΥ) στους ασφαλισμένους τους, η οποία, ενώ δεν υπέκειτο σε εισφορά ασθένειας, τώρα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα συνυπολογίζεται και θα υπόκειται στο εξής σε κρατήσεις ασθένειας μαζί με την κανονική σύνταξη.

Ενδιαφέροντα παραδείγματα

Με το παλιό καθεστώς η εισφορά ασθένειας για όσους έπαιρναν δύο κύριες ή επικουρικές συντάξεις έμπαινε είτε στη μεγαλύτερη σύνταξη με απόφαση των Ταμείων είτε στη μικρότερη σύνταξη που επέλεγε ο συνταξιούχος. Με τον τρόπο αυτό ένας συνταξιούχος που έπαιρνε 800 ευρώ σύνταξη γήρατος από το Δημόσιο και 400 ευρώ σύνταξη χηρείας από το ΙΚΑ, για παράδειγμα, επέλεγε να έχει την κράτηση ασθένειας 6% στα 400 ευρώ.

Τώρα, όπως λέει η εγκύκλιος, θα πληρώνει 6% στο άθροισμα της σύνταξης, δηλαδή στα 1.200 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση η κράτηση ήταν 24 ευρώ το μήνα, ενώ με το 6% στα 1.200 ευρώ η κράτηση πάει στα 72 ευρώ το μήνα. Αυξάνεται δηλαδή κατά 48 ευρώ το μήνα ή αλλιώς πέφτει χαράτσι 200% στις εισφορές που πλήρωνε μέχρι τώρα.

Το χαράτσι είναι ακόμη πιο βαρύ σε όσους παίρνουν αναπηρική σύνταξη και μαζί με αυτή λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας. Ενώ λοιπόν μέχρι πρόσφατα (μέχρι 30/6/2016) η εισφορά 6% για τον ΕΟΠΥΥ επιβαλλόταν μόνο στο ποσό της αναπηρικής σύνταξης, τώρα (από 1ης/7/2016) με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που ενεργοποιεί σχετική διάταξη του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) η εισφορά 6% θα μπαίνει στο σύνολο σύνταξης και αναπηρικού επιδόματος!

Η εφαρμογή της εγκυκλίου θα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση των επιβαρύνσεων όσους παίρνουν δύο κύριες ή επικουρικές συντάξεις καθώς και όσους λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας και κατά έμμεσο τρόπο θα ψαλιδίσει τις συντάξεις σε ποσοστά της τάξης του 4% με 5% για τους εν λόγω συνταξιούχους.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner