Categories: Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Η μεσαία τάξη και οι εταιρείες… «θα σηκώσουν το Σταυρό»

Η μεσαία τάξη, δηλαδή 278.052 φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ  – και περίπου οι μισές επιχειρήσεις της χώρας  (24. 218 νομικά πρόσωπα) καλούνται να σηκώσουν το «βάρος» του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» που δημοσιεύει πίνακα του υπουργείου Οικονομικών (βλέπε πάνω), με αποδέκτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποδεικνύεται ότι με τη φετινή εκκαθάριση του φόρου κατοχής ακινήτων, τα φορολογικά βάρη των πολλών μεταβιβάζονται στους λίγους. 

Κι αυτό, γιατί μέσω του συμπληρωματικού φόρου θα καταλογιστούν στους έχοντες τη μεγαλύτερη περιουσία, αλλά και στις επιχειρήσεις, φόροι 680 εκατ. ευρώ έναντι 575 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Όσοι υπάγονται στον συμπληρωματικό φόρο – νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις  – θα πληρώσουν τον λογαριασμό που προκύπτει: 

  1. Από τη μείωση των αντικειμενικών  που επιφέρει λιγότερα φορολογικά βάρη για τους ιδιοκτήτες περίπου 8,6 εκατ. κτισμάτων.
  2. Από την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο να επιβάλλει  συμπληρωματικό φόρο και στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τα ευρήματα από τη φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. 

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που παρουσιάζεται: 

  1. Το συνολικό ποσό που θα βεβαιωθεί φέτος ανέρχεται στα 3,344 δισ. ευρώ. Θα τον πληρώσουν 6.399.632 φυσικά πρόσωπα τα οποία θα καταβάλουν 2,852 δισ. ευρώ και 49.464 επιχειρήσεις οι οποίες θα δώσουν 491,543  εκατ. ευρώ.
  2. Το δεύτερο στοιχείο που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί είναι η ανακατανομή των βαρών υπέρ των πολλών και εις βάρος των λίγων.

Κατά το έγγραφο: 

  • 478.671 φυσικά πρόσωπα ή το 33,99% του συνόλου θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
  • 558.227 φυσικά πρόσωπα ή το 35,08% του συνόλου θα πληρώσουν τα ίδια με πέρυσι.
  • 549.759 φυσικά πρόσωπα ή το 21,25% του συνόλου θα επιβαρυνθούν μεν αλλά με ποσά που θα κυμαίνονται έως και 10 ευρώ.

Προσθέτοντας τα τρία ποσοστά το οικονομικό επιτελείο θα υποστηρίξει ότι το 90% των ιδιοκτητών   ή τουλάχιστον 6,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα δεν θα δουν ουσιαστική αλλαγή στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. 

Συγκριτικά με το 2015 ο κύριος φόρος θα μειωθεί κατά 101,392 εκατ. ευρώ. 

Ο συμπληρωματικός φόρος

Μετά την αναστολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, ο λογαριασμός για τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 200. 000 ευρώ ανεβαίνει φέτος κατά 38,13 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ στις δαγκάνες του θα πέσουν 151.355 φυσικά πρόσωπα σε σχέση με πέρυσι. 

Συγκεκριμένα, θα φτάσει φέτος στα 399,859 εκατ. ευρώ έναντι 361,72 που ήταν πέρυσι. 

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Βία κατά των γυναικών – Κανείς δεν μπορεί πια να «κλείνει τα μάτια» στο φαινόμενο.

Η συνδικαλιστική παράταξη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗΣΥ), με…

8 ώρες ago

Σταύρος Μπένος: Ένα οραματικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο αρχών ενός σύγχρονου κράτους

«Πρέπει να πάμε σε ενότητες δημοσίων πολιτικών και εκεί με ρήξεις να αποφασίσουμε τι θα…

13 ώρες ago

Μιχάλης Καρχιμάκης*: Με την κάλυψη της κυβέρνησης, έχει δημιουργηθεί ένας… παράδεισος για τις τράπεζες και fund

Δισεκατομμύρια δανείζεται το Δημόσιο και τα διαχειρίζονται οι τράπεζες, που έχουν αποκλείσει το 95% των…

14 ώρες ago

Εκδήλωση ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Για ένα κράτος αξιόπιστο και αποτελεσματικό» [Βίντεο]

Τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη έστρεψε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του…

1 ημέρα ago

2ος Αδριάνειος Ποδηλατικός γύρος – Κυριακή 23 Μαρτίου, 10.00 π.μ.

Διαδρομή: Ολυμπιακό χωριό, Αχαρνές (αφετηρία) – ΟΑΚΑ – Δεξαμενή Αδριάνειου στην Ελ. Αλαμέιν, Χαλάνδρι –…

1 ημέρα ago

Συνεδρίασε σήμερα στην Κάρυστο το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Συνεδρίασε σήμερα στην Κάρυστο το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Στο επίκεντρο της…

1 ημέρα ago