Άρον άρον «διορθώνουν» τον ΕΝΦΙΑ

0

Τα «μαζεύουν» άρον άρον για τον ΕΝΦΙΑ στο υπουργείο Οικονομικών, φέρνοντας πλήθος τροπολογιών στη Βουλή ώστε να πέσει ο λογαριασμός για τον φόρο ακινήτων, που σύμφωνα με πληροφορίες, εκτοξεύτηκε για ορισμένα αγροτεμάχια από 50 ευρώ σε… 50.000 ευρώ.

«Δεν διορθώνεται, καταργείται…» είχε δηλώσει αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας πριν τις εκλογές του 2015 και η απόσταση της δήλωσης αυτής με την εκτόξευση του φόρου πάνω από 3,5 δισ. ευρώ είναι σίγουρα χαοτική.

Οι τροπολογίες για τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ έρχονται σήμερα στη Βουλή ώστε να ακυρωθούν πριν καν εκδοθούν περίπου 80.000 εκκαθαριστικά με… τρελές επιβαρύνσεις κυρίως για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Αυτές περιλαμβάνουν την κατάργηση της διάταξης για τον υπολογισμό των αγροτεμαχίων στον φόρο ακινήτων, την τροποποίηση διατάξεων σχετικά με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση της διάταξης για την κατάργηση των απαλλαγών και των εκπτώσεων για όσους είχαν τόκους άνω των 300 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του συστήματος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έβγαζε τέτοια υπέρογκα ποσά που ο λογαριασμός για περίπου 80.000 φορολογούμενους εκτινασσόταν από 50 ευρώ ΕΝΦΙΑ πέρυσι σε 50.000 ευρώ φέτος! Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δοκιμαστικά έβγαλαν εκκαθάριση – τέρας άνω των 3,5 δισ. ευρώ ενώ μετά τις προσαρμογές οι οποίες έρχονται με τις υπό κατάθεση τροπολογίες, το ποσό αναμένεται να περιοριστεί κάτω από τα 3,3 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επιχειρείται να καλυφθεί η κυβερνητική γκάφα με το πρόσχημα λαθών στη συμπλήρωση του Ε9 από την πλευρά των φορολογουμένων. Μόνο που τα στοιχεία στα Ε9 είναι τα ίδια με τα περσινά. Οι διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο είναι αυτές οι οποίες άλλαξαν.

Οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής μπορεί να βγάζουν από το κάδρο των τρελών επιβαρύνσεων τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και να αφήνουν αναλλοίωτες σε σχέση με πέρυσι εκπτώσεις και απαλλαγές δεν αναιρούν όμως τις επιβαρύνσεις οι οποίες επίσης ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο για ιδιοκτήτες οικοπέδων, επιχειρήσεις και όσους έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Share.

Comments are closed.