Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα έδειξε ο πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρας

0

«Νέο Σύνταγμα, Νέα Μεταπολίτευση, Νέα Ελλάδα» ήταν το τρίπτυχο «συνθημάτων» που αναγράφονταν πίσω από το πόντιουμ απ’ όπου ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στον αύλιο χώρο της Βουλής την κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του Συντάγματος.

Στην εκδήλωση ,απόντων των πολιτικών αρχηγών πλην του Βασίλη Λεβέντη, ζήτησε ευρεία συνεννόηση για τις αλλαγές στον Συνταγματικό χάρτη επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν σκληρό πυρήνα μεταρρυθμίσεων.

«Να γίνει η δημοκρατία το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως το νέο σύνταγμα δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση των πολιτών.

Για όλα τα μεγάλα θέματα την απάντηση θα δίνει ο λαός

Ανάλογα με την δυναμική και τα διλήμματα που θα προκύψουν δεν αποκλείεται να απευθυνθούμε στους πολίτες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είπε ο κ. Τσίπρας διευκρινίζοντας πως αυτό το δημοψήφισμα θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα.

«Με την πρόταση μας για ένα  νέο σύνταγμα μαζί με το λαό επιθυμούμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, να δημιουργήσουμε την Νέα Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως θα επιδιώξει τις συναινέσεις αλλά πρόσθεσε «δεν θα φοβηθούμε τις συγκρούσεις».

«Πιστεύω βαθιά ότι είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη τον φόβο για τη λαϊκή κρίση. Να εμπιστευτούμε τον λαό ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι δεν είναι αλάνθαστος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας

Οι προτάσεις για την εκλογή του ΠτΔ και των αρμοδιοτήτων του

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόβλεψη για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό αν αποτύχει η διαδικασία εκλογής του από τη Βουλή με τη μέγιστη πλειοψηφία των δυο τρίτων της Βουλής, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, θητεία για τους βουλευτές και πρόβλεψη ότι πρωθυπουργός δεν μπορεί να γίνει μη εκλεγμένο πρόσωπο, με εξαίρεση τους υπηρεσιακούς.  

Ειδικότερα για την εκλογή προέδρου ανέφερε:

 • Δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής στο πρόσωπό του σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες.
 • Αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει την εκλογή του Προέδρου με καθολική ψηφοφορία που θα διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
 • Λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του με στόχο να ενισχύσουμε το ρυθμιστικό, σταθεροποιητικό και εγγυητικό του ρόλο αλλά και για να εμπλέξουμε όποτε είναι αναγκαίο, τον ίδιο το λαό στη διαδικασία της εκλογής του, χωρίς όμως να διακόπτεται η θητεία της κυβέρνησης και να διαλύεται η Βουλή. Η λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων μπορεί να ενισχύσει τον ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου χωρίς να αγγίζεται ο πυρήνας του Πολιτεύματος. Για παράδειγμα: Το δικαίωμα του Προέδρου να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο, να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές για να κρίνει επί της συνταγματικότητας του.
 • Προτείνουμε να θεσμοθετήσουμε πρώτον τις θητείες για τους Βουλευτές, έτσι ώστε κανένας Βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη.
 • Και δεύτερον, την υποχρέωση Πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία Βουλευτής

Επιπροσθέτως κατέθεσε ως πρόταση 

 • τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής
 • την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. Η υποχρέωση δηλαδή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, να συνοδεύεται και από πρόταση για νέο Πρωθυπουργό. Πράγμα που εξυπηρετεί το σκοπό της κυβερνητικής σταθερότητας

Για την ενίσχυση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας

 • Υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του Κράτους.
 • Δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα.
 • Δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά.
 • Δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

Για την ενίσχυση του κράτους δικαίου με κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και νόμου περί ευθύνης υπουργών

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η πρόταση για τη δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου χρήζει προσοχής και απαιτείται η χρυσή τομή.  Επ’ αυτού πρότεινε  θεσμοθέτηση ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων.

 • Σε ό,τι αφορά τον συνταγματικό έλεγχο – και επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για την συγκρότηση Συνταγματικού δικαστηρίου που θα αντικαταστήσει τον δίαχυτο και παρεμπίπτοντα συνταγματικό έλεγχο των δικαστηρίων κάθε βαθμού. Εδώ χρειάζεται προσοχή και σε βάθος συζήτηση. Διότι δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τον δικαστή σε νομοθέτη. Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για ασφάλεια δικαίου αλλά και για ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης σε έναν κόσμο που διαρκώς μετασχηματίζεται. Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί η χρυσή τομή. Η θεσμοθέτηση ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του ΠτΔ ή της Κυβέρνησης ή 120 Βουλευτών θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης μάλιστα προθεσμίας, βρίσκει το απαιτούμενο σημείο ισορροπίας μεταξύ των αρχών που θέλουμε να υπηρετήσουμε.
 • Ενίσχυση, όμως, του Κράτους Δικαίου σημαίνει και απαρέγκλιτη τήρηση της αρχής της ισότητας μεταξύ των πολιτών. Σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ρυθμίσεις που έχουν μετατρέψει Υπουργούς και Βουλευτές σε κάστα που απολαμβάνει ειδικά προνόμια και λειτουργεί ανεξέλεγκτα.
 • Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, ίδια ποινική αντιμετώπιση με τους πολίτες, δυνατότητα εξαίρεσης μόνο με για σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων κατηγορίες.
  Θα τροποποιηθεί ριζικά η κατάπτυστη διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των Υπουργών.
 • Για τις ανεξάρτητες αρχές: Η τεχνοκρατική ιδεολογία έχει αποθεώσει τη λειτουργία τους και επιθυμεί διακαώς την διαρκή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών τους. Με δεδομένη βέβαια την ολοένα και πιο τεχνική φύση της άσκησης της εξουσίας δεν αμφισβητώ την αναγκαιότητα ύπαρξης Ανεξάρτητων Αρχών. Ανεξαρτησία δεν σημαίνει όμως και πλήρης απουσία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αντικείμενο του διαλόγου ο τρόπος ελέγχου των ανεξάρτητων αρχών. Σκεπτικοί με τον πολλαπλασιασμό τους. Οι Ανεξάρτητες Αρχές να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες σε περίπτωση που τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και η διατήρηση της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας

Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας.

Υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου

Για την απαγόρευση άρσης του δημοσίου ελέγχου σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το Σύνταγμα μπορεί να εμποδίσει την αποσάρωση από τις φιλελεύθερες απόψεις. 

 • ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας
 • σαφής και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού. Συνταγματική κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας.

Παρουσίες και απουσίες 

Στην εκδήλωση παρέστη σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Βασιλική Θάνου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Παρόντες είναι οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Τασούλας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ στο κάλεσμα του πρωθυπουργού ανταποκρίθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Share.

Comments are closed.