Ν. Κοτζιάς: Οι πραξικοπηματίες που σκότωσαν δεν δικαιούνται της αλληλεγγύη μας

0

Βασικό κριτήριο για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, είναι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων Τουρκίας να μη διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις και να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real Νews.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει την ανάγκη «να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι και να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών», και επισημαίνει πως οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης στην Τουρκία πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους, να αυτοσυγκρατηθούν και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή. «Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης», κατέστησε σαφές και υπεραμύνθηκε τη θέση της ΕΕ για μια Τουρκία δημοκρατική, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα και οι ανάγκες όλων των θρησκευτικών, εθνικών και κοινωνικών ομάδων, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγική τη δήλωση Ερντογάν ως προς την Αγία Σοφία.

Απαντώντας δε σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα παραδώσει τελικά τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες αρχές. «Οι τελευταίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος», προσέθεσε και σημείωσε πως «δεν μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους, εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές». «Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας», συμπλήρωσε.

Ευτυχώς που η κ Τασία τηρεί «σιγή ασυρμάτου»… Γιατί ο «αριστερός» υπουργός εξωτερικών κ Κοτζιάς δεν μπορώ να αντιληφθώ σε τι διαφέρει από όλους εκείνους τους συντηρητικούς ή δεξιούς, τους οποίου κατακεραυνώνει κατά καιρούς. Θα έλεγαν κάτι διαφορετικό; Μάλλον όχι.

Στο σημείο αυτό να ξαναθυμηθούμε τα όσα έλεγαν τόσο καιρό όλοι αυτοί ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ για τα δικαιώματα των προσφύγων μεταναστών. Επίσης να ξαναθυμηθούμε τι έλεγαν για την περίπτωση τους Οτσαλάν!

Τώρα υπό το βάρος της υπεύθυνης διακυβέρνησης και όχι όπως τότε που… λέγαμε και καμιά λαλακία για να περνάει η ώρα, παίρνουμε θέση και μάλιστα απόλυτα συντηρητική. Γιατί πώς να μην είναι συντηρητική όταν εκφράζει απόλυτα της απόψεις του κ Ερνταγάν;

Η εξωτερική πολιτική, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται υπεύθυνα και σοβαρά, για να μην έχουμε προβλήματα όπως είχαμε στο παρελθόν. Έτσι δεν είναι;;;;

Share.

Comments are closed.