ΔΟΕ: Για την εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών

0

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) με ανακοίνωση καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε γκετοποίηση των προσφυγόπουλων, δημιουργώντας σχολικές μονάδες εντός των στρατοπέδων και ζητά να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΟΕ

«Στις μέρες μας ζούμε το μεγαλύτερο κύμα μετακίνησης πληθυσμών στην περιοχή μας από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ο ιμπεριαλισμός και το κεφάλαιο, με την απόλυτη στήριξη κρατών και διεθνών οικονομικών και στρατιωτικών οργανισμών δε διστάζουν να αιματοκυλήσουν περιοχές ολόκληρες, δημιουργώντας πολεμικές συγκρούσεις, ευνοώντας φυλετικούς και θρησκευτικούς ανταγωνισμούς καθώς και φασιστικές οργανώσεις με στόχο την εκμετάλλευση των περιοχών αυτών για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης και την τόνωση της κερδοφορίας τους. Οι λαοί στη γειτονιά μας ζουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες βίας και πολέμων, ακραίας φτώχειας και καταδίωξης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην άλλη μεριά της Μεσογείου έχουν ήδη αφανιστεί από τις βόμβες, τις ασθένειες, την πείνα και την καταστροφή.

Η συμφωνία της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 18/03/2016, με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έβαλε οριστική ταφόπλακα σε ό,τι περιγράφει ο όρος «δικαιώματα προσφύγων», κουρελιάζοντας τη συνθήκη της Γενεύης και τα προβλεπόμενα για τους πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Για τους εργαζόμενους και το λαό μας, εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό, ενάντια στη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους.

Οι εκπαιδευτικοί, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι με την οργάνωση της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, με συζητήσεις και κινητοποιήσεις. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευση.

Αντίθετα, το Υπουργείο Παιδείας και η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην γκετοποίηση των προσφυγόπουλων, δημιουργώντας δομές εντός των στρατοπέδων.» 

Share.

Comments are closed.