BBC: Το ελληνικό δίλημμα για τους Τούρκους αξιωματικούς της Αλεξανδρούπολης

0

Η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Ελλάδα απασχολεί το BBC που τονίζει ότι η μοίρα τους είναι πολύ «περίπλοκη».

Το ρεπορτάζ από την Αλεξανδρούπολη μάλιστα κάνει λόγο για απειλές που έχουν αρχίσει να δέχονται οι 8 στρατιωτικοί. Συγκεκριμένα αναφερόμενο σε περιστατικό που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, όταν παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστή κατηγορούμενοι ότι εισήλθαν παράνομα στην χώρα, τονίζει ότι η ατμόσφαιρα στο δικαστήριο ήταν έντονη και ότι σε «κάποιο σημείο 2 Τούρκοι αξιωματούχοι, που πιστεύεται ότι προέρχονται από το τοπικό προξενείο, κάθισαν ακριβώς πίσω τους μέχρι που δικηγόρος από την Ελλάδα τους ζήτησε να απομακρυνθούν». «Οι πελάτες μου μού είπαν ότι στο δικαστήριο ήταν άνθρωποι από την Τουρκία και έλεγαν άσχημα λόγια εναντίον τους. Κάποιος που μιλάει Τούρκικα μου είπε ότι τους έλεγαν “σκυλιά, προδότες, θα σας σκοτώσουμε”. Κάτι τέτοιο», είπε μιλώντας στο βρετανικό Μέσο η δικηγόρος Βασιλική Μαρινάκη.

Η δίκη, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου, έχει πλέον διακοπεί μέχρι την Πέμπτη. Αλλά το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση, καθώς και το αίτημα ασύλου των στρατιωτών βρίσκονται σε εξέλιξη θέτοντας την Ελλάδα «σε δύσκολη θέση» όπως σημειώνει το ρεπορτάζ και εξηγεί: «Διπλωματικά μιλώντας, η απέλαση των στρατιωτών θα μπορούσε πιθανότατα να είναι η ευκολότερη επιλογή για την Ελλάδα, η οποία δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις με την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι «θα εξετάσει σοβαρά» το γεγονός ότι οι στρατιώτες κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να αλλάξουν το καθεστώς. Μετά το πραξικόπημα όμως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία».

Μετά από αυτή την εξέλιξη και ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Σταραντζής χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ περίπλοκη» σύμφωνα με το ελληνικό αλλά και το διεθνές δίκαιο. «Υποψιάζομαι ότι οι ελληνικές αρχές θέλουν μια καθαρή και άμεση διαδικασία έκδοσης. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αντιταχθεί ένα τέτοιο πράγμα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη την ασφάλεια της ζωής τους. Αυτό είναι το πρώτο επιχείρημα κατά τη χορήγηση ασύλου. Δεν μπορούν να εκδοθούν αν υπάρχει η υποψία μιας πολιτικής ή στρατιωτικής δίωξης εναντίον τους -και σκληρές κυρώσεις», λέει ο δικηγόρος, ενώ το ρεπορτάζ καταλήγει επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά ότι η μοίρα των στρατιωτικών είναι «αβέβαιη».

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα του Bethany Bell του BBC με τίτλο «Turkey coup attempt: Greek dilemma over soldiers who fled» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner