Σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία (Φωτο & Βίντεο)

0

Απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. 

Γενικό Επιτελείο Στρατού: Έχουμε τον έλεγχο της Τουρκίας

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη και να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι θα διατηρηθούν οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας και πως προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του νόμου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στρατιώτες έχουν καταλάβει το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT. Ταυτόχρονα έχουν μπλοκάρει όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δεν λειτουργούν.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.

Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ οι δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο».

«Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV .

«Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει». Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό που χαρακτήρισε πως μια απόπειρα πραξικοπήματος από μια παράταξη εντός του στρατού θα πληρώνουν με βαρύ τίμημα.

Πληροφορίες για ομηρία στο στρατηγείο του στρατού

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ακόμη ότι υπάρχει σε εξέλιξη ομηρία στο στρατηγείο του στρατού στην Άγκυρα. Μεταξύ των ομήρων φέρεται, σύμφωνα με το CNN Turk, να βρίσκεται και ο αρχηγός του στρατού.

Πιο αναλυτικά, τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει την πληροφορία ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ κρατείται όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο

Στο Μπόντρουμ ο Ερντογάν προσπαθώντας να αντισταθεί

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό) απέναντι από την Κω και σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθεί να ιργανώσει την άμυνά του, αλλά και να επιτεθεί κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν που φέρεται να οργάνωσε το πραξικόπημα

Και τούτο γιατί ο Ερντογάν δείχνει τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Το βέβαιο σύμφωνα με όλα τα πρακτορεία είναι πως ο τούρκος πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του.

Μιλώντας μέσω Skype στο CNN Turk, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι αυτή η «επανάσταση», όπως τη χαρακτήρισε, θα απαντηθεί «καταλλήλως».

Μάλιστα, ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν. 

Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που φέρεται ότι είναι πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία είναι πρώην ιμάμης και σημαντική πολιτική φυσιογνωμία στην Τουρκία, ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ (που σημαίνει υπηρεσία στα τουρκικά) και ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Ο Γκιουλέν ήταν στο παρελθόν σύμμαχος του Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις των δύο ανδρών χάλασαν το 2013 όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει  τις έρευνες για διαφθορά οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γκιουλέν βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης και η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν διδάσκει την ήπια έκδοση του Ισλάμ, που πιστεύει στην επιστήμη, το διάλογο μεταξύ των θρησκειών και την πολυκομματική δημοκρατία.

Έχει ξεκινήσει διάλογο με άλλες θρησκείες καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις και είναι επικεφαλής του κινήματος Γκιουλέν που προωθεί τον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του τουρκικού Κράτους και θεωρείται από τους Δυτικούς ότι προωθεί το ανεκτικό Ισλάμ που δίνει έμφαση στον αλτρουισμό, τη σκληρή δουλειά, την εκπαίδευση.

Πολίτες συρρέουν στα ΑΤΜ και τα πρατήρια βενζίνης

Πανικός επικρατεί στην Τουρκία σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Εικόνες από τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν πολίτες να σχηματίζουν, ήδη, ουρές έξω από τα ΑΤΜ τραπεζών, αλλά και από τα πρατήρια βενζίνης, φοβούμενοι για κλιμάκωση της κρίσης και γενικευμένες αναταραχές.

Τι λένε αμερικάνικες κυβερνητικές πηγές

Για πραξικόπημα στην Τουρκία μίλησαν στο Reuters αμερικανικές κυβερνητικές πηγές και ανέφεραν ότι είναι ακόμα ασαφές ποιά πλευρά βρίσκεται στην εξουσία. Κάτι που επιβεβαιώνει πλήρως όσα έχουμε προαναφέρει μέχρι τώρα.

Τούρκοι στρατιώτες στους δρόμους έχουν κλείσει τις εισόδους της γέφυρας του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη

Δείτε τρία βίντεο του αμερικάνικου δικτύου cnbc

Δείτε το διάγγελμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

O ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ META TO ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ TΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ SKY NEWS

Άρματα στους δρόμους SKY NEWS

Share.

Comments are closed.