Τουρκία: Νικητής, για την ώρα, ο Ερντογάν

0

Στην Τουρκία σήμερα έχει ξημερώσει μετά από μία από τις μεγαλύτερες νύχτες της νεότερης ιστορίας της, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 90 νεκρούς, 1.154 τραυματίες και 1.563 αξιωματικούς που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης απόπειρας πραξικοπήματος που ήταν γεμάτη βία αλλά και πολλά ερωτήματα.

Τελικά όπως γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο μας  η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία απέτυχε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πια κυρίαρχος της κατάστασης.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι εικόνες δεκάδων στρατιωτών να παραδίδονται με τα χέρια ψηλά πάνω στη γέφυρα του Βοσπόρου, αιχμάλωτοι αυτού του περίεργου πολέμου, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 600 δίνοντας, έτσι, αφορμή σε διεθνή Μέσα να κάνουν σχόλια για «το πραξικόπημα της παρέας» ή «πραξικόπημα – οπερέτα». Εντούτοις, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να είναι ο μόνος κερδισμένος. Μέσα σε αλαλαγμούς νίκης επέστρεψε τη νύχτα και με διάγγελμα προανήγγειλε τις βαριές τιμωρίες «των προδοτών». «Δυστυχώς βομβάρδισαν διάφορα μέρη και σημεία στη χώρα. Αυτό είναι προδοσία προς τον λαό, τον Πρόεδρο και τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο Ερντογάν.

Χιλιάδες άνθρωποι που ακολούθησαν την βραδινή προτροπή του Ερντογάν να βγουν στους δρόμους και να σταματήσουν τους στασιαστές, μπήκαν μπροστά στα άρματα ή ανέβαιναν πάνω τους και επί της ουσίας ανάγκασαν πολλά να ακινητοποιηθούν.

Ως εγκέφαλος όλης αυτή της υπόθεσης φέρεται από τις τουρκικές αρχές ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του λίγο καιρό πριν, στο πλαίσιο εκκαθαρίσεων στον Στρατό που είχε ήδη ξεκινήσει ο Ερντογάν.

Αυτές τις ώρες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιες σποραδικές εκρήξεις σε περιοχές της ‘Άγκυρας σε αντίθεση με την Κωνσταντινούπολη όπου τα πράγματα ηρέμησαν πιο γρήγορα σε σχέση με την πρωτεύουσα της χώρας. Στην Άγκυρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πετούν σποραδικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ενώ νωρίτερα ακούστηκαν και κάποιες εκρήξεις κοντά στο Παλάτι του Ερντογάν.

Τούρκοι στρατιώτες παραδίδονται με τα χέρια ψηλά – CNN

Βίντεο με ρεπορτάζ του δικτύου ALJAZEERA

Share.

Comments are closed.