Τσίπρας στο ΣΚΑΪ: Συμβουλευτικά δημοψήφισματα και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό

0

Το ενδεχόμενο να γίνει συμβουλευτικό δημοψήφισμα πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος άφησε ανοιχτό ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα». Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον Σκάι (Ναι, καλά θυμάστε… Το βοθροκάναλο της διαπλοκής κατά Πολλάκη!) αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στον εκλογικό νόμο όσο και στις θεσμικές τομές στο πολιτικό σύστημα και τόνισε ότι «είναι ώριμη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό» αρκεί «να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα αυτό που θεσμικά κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση είναι η απλή αναλογική, για την οποία είπε ότι «δεν ήταν εύκολη απόφαση» καθώς «η ενισχυμένη μας ενισχύει λόγω της χαμένης ψήφου» ωστόσο είναι μία πάγια θέση της Αριστεράς κι επιπλέον έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης με κόμματα του 40-45%.

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την στάση της λέγοντας ότι «σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πώς σκεφτόταν η Φώφη, αλλά τι έκανε» και επεσήμανε ότι δεν θεωρεί πιθανόν να αλλάξει το κατώφλι του 3% αν και ο ίδιος δεν έχει δογματική προσέγγιση σ’ αυτό. Ειδικά για τα κόμματα του δημοκρατικού κέντρου είπε πως «αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989».

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι 4 άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα και τόνισε ότι ο διαγωνισμός θα είναι η πιο αδιάβλητη διαδικασία πέρα από τις πανελλαδικές. «Δεν κρίνω αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος έχουν υγιείς επιχειρήσεις. Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη επεσήμανε για τα capital controls ότι επιβλήθηκαν μεν από την κυβέρνησή του ωστόσο ακόμη και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ζητούσε από τον Φεβρουάριο του 2015 να μπει η χώρα σε καθεστώς Capital Controls.

Παραδέχτηκε ότι ζητήθηκε Plan b για να διαπιστωθεί τι θα γινόταν σε περίπτωση grexit και ανέφερε ότι «οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους». Πάντως, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα.

ΝΔ: «Η απολογία του αμετανόητου κ. Τσίπρα»

«Η απολογία του αμετανόητου κ. Τσίπρα όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά προκαλεί την ελληνική κοινωνία» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει: «Ο άνθρωπος που επέβαλε την υπερφορολόγηση, τα λουκέτα των επιχειρήσεων, που ζημίωσε με την πολιτική του τον ελληνικό λαό και τη χώρα με 100 δις ευρώ δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει 200 συνένοχους στο εκλογικό σύστημα που θα τον κρατήσει – όπως εκείνος πιστεύει – μέσα στις πολιτικές εξελίξεις. Μηχανεύεται μεθοδεύσεις διχασμού των Ελλήνων για να διασώσει πολιτικά τον εαυτό του» υπογραμμίζει και καταλήγει: «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι δεν έχει να περιμένει τίποτε από αυτήν την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, καθώς πολύ σύντομα θα αποτελούν παρελθόν».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη ου Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Αλέξη Παπαχελά – (ΣΚΑΪ 14.7.2016)

Share.

Comments are closed.