Αυτή τη φορά το σινεμά πάει στον θεατή και όχι το κοινό στο σινεμά.
Αυτό πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη της Πάτρας. Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών που φέρνει το σινεμά στην παραλία.
Με πρόγραμμα ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, με ιστορικό, εθνολογικό και κοινωνικό ενδιαφέρον από πολλές χώρες του κόσμου, ξεκίνησε η ενότητα του διεθνούς φεστιβάλ της Πάτρας «Κινητός Κινηματογράφος».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου Πατρέων, Βασίλη Θωμόπουλο, πρόκειται για μια δωρεάν δράση που εκτυλίσσεται σε δυο άξονες, την πλαζ και τις γειτονιές της Πάτρας.
Δράση, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δίνει τη δυνατότητα πλατιά στον λαό να συνδυάσει την καλοκαιρινή του αναψυχή με υψηλού επιπέδου κινηματογραφικές προβολές».
Ειδικότερα, μια φορά την εβδομάδα, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί στην πλαζ ευρωπαϊκό και λατινοαμερικάνικο κινηματογράφο. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο Βασίλης Θωμόπουλος, «απλώνουμε τη δραστηριότητα και σε πολλές γειτονιές μέσα στην πόλη».
Αναφερόμενος στο σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκε η δημιουργία της ενότητας, σημείωσε πως «η Πάτρα είναι από τις λίγες μεγάλες πόλεις που δεν είχαν δημοτικό κινηματογράφο, ενώ παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν είχαν υλοποιήσει αντίστοιχη δράση». Όπως πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι είναι μια δράση που έλειπε και θα δώσει αισθητική απόλαυση, αλλά και τροφή για σκέψη στο λαό της Πάτρας». Σχετικά με το περιεχόμενο των ταινιών, είπε πως «αποπνέει την πρόοδο, τον κοινωνικό προβληματισμό, τις ανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της φιλίας, καθώς και την αγάπη για τη φύση».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα και την υλοποίηση της ενότητας, Πατρινός κινηματογραφιστής Νίκος Καββαδίας, ανέφερε ότι «όταν ο θεατής δεν συναντά τον κινηματογράφο, για διάφορους λόγους, ο κινηματογράφος οφείλει να συναντήσει τον θεατή».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές το πρόγραμμα είναι «αγαπησιάρικο, ανυπότακτο και αυθεντικό και σε καμία περίπτωση αχάριστο» και οι ταινίες χαρακτηρίζονται από πολυφωνία, πολυχρωμία και πολυγλωσσία.
Η υλοποίηση της ενότητας γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκέτε, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και τις πρεσβείες της Ισπανίας και της Αργεντινής. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Βασίλης Θωμόπουλος, «χάρη στη δική τους βοήθεια προβάλλουμε ταινίες από τις χώρες τους».