Βαρουφάκης-Γκάλμπρεϊθ: Με εντολή Τσίπρα το Plan X

0

Κοινή απάντηση στους επικριτές τους δίνουν Γιάνης Βαρουφάκης και Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που σηκώνουν το γάντι και με άρθρο τους αποκαλύπτουν την αλήθεια για το Σχέδιο Χ, λίγες μέρες μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε με αφορμή το βιβλίο του Αμερικανού οικονομολόγου.

«Το 2012 η ΕΚΤ εκπόνησε σχέδιο για την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το ονόμασε Plan Z. Παράλληλα, οι Κεντρικές Τράπεζες της Γαλλίας και της Αγγλίας, οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εκπονούσαν δικά τους σχέδια αντίδρασης σ’ ένα Grexit. Μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στην πτώχευση και προ του Grexit, δεν εκπόνησαν αντίστοιχα σχέδια. Το κενό αυτό, για το οποίο έπρεπε να είναι υπόλογες όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου 2000-14, δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάψει να υφίσταται», γράφουν Γιάνης Βαρουφάκης και Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ σε κοινό άρθρο τους στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Μαζί αναλάβαμε την ευθύνη για την εκπόνηση σχετικού σχεδίου, το οποίο ονομάσαμε Plan X, μια και εκείνο της ΕΚΤ είχε εξαντλήσει τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Ο πρόσφατος καταιγισμός κατηγοριών από τα ΜΜΕ της τρόικας εσωτερικού, περί «συνομωσίας», «άνομης μυστικότητας» και «πραξικοπήματος», μας διασκεδάζουν ιδιαίτερα!», σχολιάζουν Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ.

«Ακριβώς επειδή στόχος μας ήταν να μην ενεργοποιηθεί ποτέ το Plan X (αλλά απλώς να υπάρχει σε περίπτωση που ο κ. Σόιμπλε και οι συν αυτώ κατάφερναν να πείσουν την κ. Μέρκελ και την ΕΚΤ να αποπέμψουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη) η ομάδα του Plan X ήταν ολιγομελής και η ύπαρξη/λειτουργία της ήταν γνωστή μόνο στον πρωθυπουργό και το πόρισμά της το έλαβε μόνο εκείνος. Κι αυτό γιατί, αν διέρρεε η ύπαρξη εκείνης της ομάδας, το Grexit θα γινόταν αυτοεκπληρούμενη προσδοκία», σημειώνουν στο άρθρο τους.

Εφιάλτης της τρόικας, σημειώνουν οι δύο οικονομολόγοι, ήταν η ιδέα ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετούσε ως το τέλος την επιλογή της Ορθολογικής Ανυπακοής, όπως τη έδωσε εντολή το εκλογικό σώμα, τόσο την 25η Ιανουαρίου όσο και την 5η Ιουλίου 2015. Πριν ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, εκπρόσωποι της τρόικας στοχοποίησαν εκείνους που είχαν αναλάβει την εκπόνηση του Σχεδίου Αποτροπής των απειλών της. Στόχος τους ήταν η απομάκρυνση και η αντικατάστασή τους με στελέχη «ανοιχτά» στο Δόγμα Υποταγής. Μέσο τους ήταν η ταύτιση του Σχεδίου Αποτροπής των απειλών της τρόικας με το Plan X»

Κλείνοντας, Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ τα… βάζουν με τους «πραγματικούς πραξικοπηματίες» και την «τρόικα εσωτερικού» που «επέλεξαν την επέτειο του ΟΧΙ (τη μέρα που όλως τυχαίως αναβλήθηκε άλλη μια φορά η δίκη της Siemens-υπόθεση εμβληματική της επανακάμπτουσας διαπλοκής) για να εξαπολύσουν καταιγισμό κατηγοριών εναντίον μας για «πραξικόπημα» και «δημοκρατική εκτροπή»!»

Σημειώνουν τέλος πως «το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός από το 2010, το αντιμετωπίζει σήμερα, ιδίως μετά το Brexit, η Ευρώπη όλη. Όσοι θέλουν να υπάρχει Ευρώπη ώστε να μείνουν σε αυτήν έχουν την υποχρέωση να απορρίψουν το Δόγμα της Υποταγής στις ευρω-αποδομητικές πολιτικές».

Στην υποσημείωση του άρθρου τους Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ τονίζουν πως «το Σχέδιο Αποτροπής μας σηματοδοτούσε στην τρόικα πως, αν έκλεινε τις τράπεζες θα προχωρούσαμε σε: αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ (αναιρώντας τη δυνατότητα τη ΕΚΤ, για νομικούς κατεξοχήν λόγους, να στηρίζει το ευρώ μέσω των προγραμμάτων ΟΜΤ και ποσοτικής χαλάρωσης), δημιουργία παράλληλου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε ευρώ και νομοθέτηση της επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας επί της τράπεζας της Ελλάδος».

Share.

Comments are closed.