Τεχνικό Μνημόνιο: Μαχαίρι έως 2,1 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις εάν μπει ο κόφτης

0

Αν στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 διαπιστωθεί πως η Ελλάδα δεν πέτυχε εφέτος το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ τότε αυτομάτως θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης», δηλαδή ο μηχανισμός δημοσιονομικής απόκλισης, όπως λέγεται επίσημα, όπως φαίνεται και στο κείμενο της φωτογραφίας που δημοσιεύουμε παρά πάνω.

Από πού τεκμαίρεται αυτό; Μα, από το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU) που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά από υπόδειξη του ΔΝΤ (δεδομένου ότι το Μνημόνιο του Αυγούστου 2015 δεν περιλάμβανε TMU) και το οποίο προβλέπει πως στην περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη θα περικοπεί η δαπάνη για συντάξεις κατά 15%, η δαπάνη για μισθούς κατά 45% και θα περισταλούν κατά 19,3% οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου για αγαθά και υπηρεσίες.

Δεδομένου ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους οι περικοπές των δαπανών που ορίζει το Μνημόνιο για την περίοδο 2017 -2019 θα φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ ή στα 3,5 δισ. ευρώ, το 60% αυτών ήτοι 2,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από περικοπές μισθών και συντάξεων.

Το Τεχνικό Μνημόνιο αποσαφηνίζει ακόμη πως οι δαπάνες που σχετίζονται με το προσφυγικό και έως του ποσού 0,2% του ΑΕΠ ετησίως (350 εκατ. ευρώ) δεν θα υπολογίζονται στον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος.

Στο ίδιο πλαίσιο ξεκαθαρίζεται πως δύναται να αναγνωριστεί απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς αποτελέσματος, εάν αυτή οφείλεται σε έκτακτη συνθήκη. Στην τελευταία αυτή πρόβλεψη φαίνεται να επενδύει η κυβέρνηση εμφανίζοντας την ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Μιλώντας προχθές στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως ο κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί και στη βάση αυτή δήλωσε τα εξής: «Όπως ξέρετε αν υπάρχει χειροτέρευση της οικονομίας, για παράδειγμα λόγω Brexit, αυτό ενσωματώνεται στον κόφτη. Δηλαδή, αν μπορούμε να δείξουμε ότι δεν πιάσαμε τους στόχους για κάποιο λόγο που είναι πέρα απ’ τον έλεγχό μας, επομένως δεν φταίμε εμείς αλλά επειδή ήταν χειρότερη η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω Brexit αυτό δεν θα λειτουργήσει, δεν θα φέρει σε λειτουργία τον κόφτη. Άρα, η απάντησή μου στο εάν θα μπει ο κόφτης είναι ποτέ».

Πρέπει να σημειωθεί πως από το τέλος του 2019 ο «κόφτης» θα πάψει να ισχύει.

Σας ενημερώνουμε σχετικά με τον «κόφτη», γιατί απλά δεν επιθυμούμε να ζείτε στην εικονική πραγματικότητα που αντίκρισε ο Πρωθυπουργός μας στην Κίνα φορώντας τα γυαλιά, που κατά την γνώμη μας, επιθυμεί να φορέσει σε όλους εμάς.

Share.

Comments are closed.