Τι αλλάζει, πώς θα χορηγούνται συντάξεις χηρείας και ποιοι χάνουν

0

Πολλαπλά είναι τα «σφαξίματα» που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά. Εκτός από την περικοπή-κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των επικουρικών και το «ψαλίδι» στα μερίσματα, θα δουν και σε άλλες κατηγορίες συνταξιούχων να μειώνεται το εισόδημά τους. 

Μια κατηγορία συντάξεων που επηρεάζεται δραματικά είναι οι συντάξεις χηρείας.

Για όσες συντάξεις χηρείας εκδίδονται από τις 12 Μαΐου και έπειτα ισχύον αυστηρότερες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι ναι μεν οι χήρες και οι χήροι άνω των 55 ετών θα παίρνουν δια βίου σύνταξη, αλλά για όσους είναι κάτω των 55 ετών θεσπίζεται διαφορετικό καθεστώς. Εφόσον είναι 52 ετών, θα λάβει τη σύνταξη χηρείας για 3 χρόνια, ως τα 55, στη συνέχεια θα σταματήσει να τη λαμβάνει και θα την πάρει ξανά όταν θα φθάσει τα 67 έτη. Αν, όμως, ο χήρος ή η χήρα είναι κάτω των 52 ετών, θα εισπράττει τη σύνταξη για τρία χρόνια, με  επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας. εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών) . 

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρεία διαζευγμένων, αυτές πλέον θα εξαρτώνται από τη διάρκεια του γάμου η οποία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 5 ετών, αλλά και τη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων. Αν η διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, τότε η σύνταξη του επιζώντος συζύγου θα κόβεται αναλόγως. 

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner