Στις συνέπειες του Brexit και στις άμεσες προτεραιότητες που διαμορφώνονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται με άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore και αναδημοσιεύει η ιταλική huffingtonpost, o Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Περισσότερη ανάπτυξη και καινοτομία, ασφάλεια και Σύμφωνο για την Μετανάστευση: έτσι μπορεί να ξυπνήσει η Ευρώπη», είναι ο τίτλος της παρέμβασης του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι όλων μας, «αλλά χρειάζεται επειγόντως ανακαίνιση και φρεσκάρισμα». «Τώρα ήρθε η στιγμή να κινηθούμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Η βρετανική ήττα το επιτρέπει και, κατά κάποιο τρόπο, μπορούμε και να πούμε ότι το επιβάλλει», γράφει ο Ρέντσι.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, η Ευρώπη αυτή, η οποία μας δώρισε εβδομήντα χρόνια ειρήνης «συνεχίζει να υφίσταται, και δεν τελείωσε την Πέμπτη με την ψήφο ορισμένων συνοικιών της Αγγλίας που καταστράφηκαν από την βιομηχανική κρίση και από την έλλειψη ελπίδας για το μέλλον». «Η Ευρώπ δεν τελείωσε, υπάρχει. Πρέπει μόνον να ελευθερωθεί από τις υπερβολικές διαδικασίες, τις μυωπίες, την μνησικακία. Πρέπει να ξανακερδίσει την ταυτότητά της» ξεκαθαρίζει ο Ματέο Ρέντσι.
«Οι πολιτικές της λιτότητας έσβησαν τον ορίζοντα. Μετέτρεψαν το μέλλον σε απειλή. Ώθησαν προς τον φόβο. Το να κρατήσουμε την δημόσια οικονομία σε τάξη αποτελεί αξία. Είναι χρέος. Εδώ κανείς δεν στηρίζει τους σπάταλους κατά όσων αποταμιεύουν με σωφροσύνη. Αλλά χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει εργασία. Χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει αύριο. Χωρίς ευελιξία δεν υπάρχει κοινωνικό σύνολο» γράφει ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας και νυν Ιταλός πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης τονίζει:
«H μετανάστευση δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια, είναι αυτονόητο. Αλλά δεν θα μας σώσει κανένα τείχος από έναν κόσμο που πιέζει έξω από το περιμετρική έκταση της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται ένα Σύμφωνο για την Μετανάστευση, το οποίο να χρηματοδοτηθεί με νέα μέσα, και να μας επιτρέψει να επενδύσουμε στην Αφρική, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε από τις χώρες αυτές να μην συνεχισθούν οι μαζικές αναχωρήσεις προς μια υποτιθέμενη Γη της Επαγγελίας».
Ο Ρέντσι, παράλληλα, τάσσεται υπέρ της κοινής πολιτικής άμυνας, ως «ένδειξη ισχύος και όχι αδυναμίας» και αναφέρεται στην ιταλική πρόταση «σε κάθε ευρώ που επενδύεται για την ασφάλεια να αντιστοιχεί ένα ευρώ επενδύσεων σε πολιτισμό».
Πέρα από την άμεση ιταλική επικαιρότητα και το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών (το οποίο ο Ιταλός πρωθυπουργός θεωρεί κύριο πολιτικό στοίχημα) ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς θεωρεί ότι όλοι, τώρα, είναι ανάγκη να εργασθούν για να εξασφαλισθεί ένα βέβαιο μέλλον στην ενωμένη Ευρώπη, «η οποία πρέπει να βρει και πάλι τα ιδεώδη της, και όχι μόνον τις οικονομικές παραμέτρους και περιορισμούς».
«Η πραγματική πρόκληση, είναι να βοηθήσουμε την Ευρώπη να ξαναποκτήσει την λάμψη της, την ενέργεια, τα ιδεώδη της. Με το πνεύμα αυτό, χθες στο Παρίσι, αύριο στο Βερολίνο, την Τρίτη στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να έχουμε ως εφόδιο την αίσθηση εκείνη ευθύνης και το θάρρος που χαρακτήρισαν, επί σειρά ετών, τους Ιταλούς», υπογραμμίζει, τέλος, ο Ματέο Ρέντσι.