Σοκ από πιθανές αλλαγές για τους Έλληνες φοιτητές της Βρετανίας

0

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά δεκάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές που περιμένουν την εγγραφή τους, καθώς και οι οικογένειές τους εδώ αγωνιούν για την επόμενη ημέρα του Brexit. Τα ερωτήματα είναι πολλά σχετικά με τις εξελίξεις, δηλαδή αν θα επιβαρυνθούν, πόσο θα αλλάξει η ζωή τους, πόσο θα αλλάξουν τα δίδακτρα που πρέπει να δώσουν κλπ. Σε ότι αφορά τις ανησυχίες των φοιτούντων στα συνδεδεμένα κολλέγια γράψαμε χθες ΕΔΩ

Το γεγονός και μόνο ότι για τους 30-35 χιλιάδες Έλληνες φοιτητές που ήδη φοιτούν εκεί και εκφράζονται φόβοι ότι μπορούν να δουν αύξηση στα δίδακτρά τους κατά 30% – 40%, κάποιοι μιλούν για επιπλέον 6.000 στερλίνες ετησίως, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Αγωνία επικρατεί και για τα φοιτητικά δάνεια στα οποία είχαν μέχρι τώρα πρόσβαση οι νέοι από τις χώρες της ΕΕ. Τώρα, με τη Βρετανία εκτός εκτιμάται ότι θα αποκλειστούν από αυτή την παροχή που τους εξασφάλιζε τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να πληρώσουν πολύ αργότερα.

Μέχρι στιγμής οι Έλληνες -όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της Ε.Ε.- χρεώνονται επί ίσοις όροις με τους γηγενείς Βρετανούς και έχουν πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξένοι φοιτητές στη Βρετανία θεωρούνται «international students» και χρεώνονται με πολύ υψηλότερα δίδακτρα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, στο σύνολο των βρετανικών πανεπιστήμιων γράφτηκαν 10.130 Έλληνες φοιτητές, σχεδόν όσοι ήταν και οι Ιταλοί. Δεδομένης της πληθυσμιακής διαφοράς των δύο χωρών (Ελλάδα: 11 εκατομμύρια κάτοικοι, Ιταλία: 60 εκατομμύρια), το μέγα πλήθος των Ελλήνων σπουδαστών συνιστά πειστήριο του μαγνητισμού που ασκούν τα βρετανικά ΑΕΙ στους συμπατριώτες μας. Σε μια κατά προσέγγιση εκτίμηση, το σύνολο των Ελλήνων σπουδαστών (και πανεπιστημιακών λειτουργών διαφόρων βαθμίδων) υπολογίζεται σε περίπου 35.000 άτομα – αν και δεν είναι εξακριβωμένο πόσοι παραμένουν ή έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. για τους Έλληνες φοιτητές και τις οικογένειές τους θα γίνουν άμεσα αντιληπτές αν αρχίσει να υλοποιείται στην πράξη η διαφοροποίηση ανάμεσα στους αυτόχθονες Βρετανούς και τους αλλοδαπούς. Δεν αποκλείεται καθόλου ότι ύστερα από το Brexit οι Έλληνες σπουδαστές θα θεωρούνται «overseas students», δηλαδή απλώς ξένοι, προερχόμενοι από χώρες εκτός των βρετανικών νήσων και άρα δεν θα έχουν συμμετοχή στα προνόμια των «home students», δηλαδή εκείνων που σπουδάζουν στην πατρίδα τους, τη Βρετανία. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία έως σήμερα ανήκουν οι γηγενείς Βρετανοί και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον η ανώτατη παιδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο κατ’ εξαίρεση δωρεάν -καίτοι κρατικά επιχορηγούμενη- για τους «home students» όπως και για κάθε Έλληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κατά προσέγγιση είναι της τάξης των 9.500 ευρώ ετησίως. Για τους «overseas» ή «international students» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 6.000 ευρώ. 

Share.

Comments are closed.