Τι ρόλο θα παίξει το Brexit στις αυριανές ισπανικές εκλογές;

0

Με κοινή ρητορική Ραχόι, Σοσιαλιστές και Ciudadanos προειδοποιούν για ένα αποσχιστικό δημοψήφισμα στην Καταλονία χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Brexit για να «συνετίσουν» τους ψηφοφόρους ενόψει των αυριανών ισπανικών εκλογών.

Λαϊκό κόμμα

Οι πρωταγωνιστές της εκλογικής αναμέτρησης αύριο στην Ισπανία, πήραν θέση για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της επικράτησης του Brexit.

Στελέχη του Λαϊκού Κόμματος αλλά και ο ίδιος ο Ραχόι χρησιμοποίησαν το παράδειγμα των Βρετανών για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ένα ζήτημα που αποτελεί κρίσιμο σημείο της προεκλογικής καμπάνιας.

Ο Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να καθησυχάσει φορολογούμενους και επενδυτές με μια πρωινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκε στην σταθερότητα του οικονομικού συστήματος της Ισπανίας και φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι οι Ισπανοί τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Οι σοσιαλιστές

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και ο Πέδρο Σάντσεθ υποστήριξαν ότι η νίκη της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., «είναι ένα σκληρό χτύπημα για εμάς που είμαστε φιλοευρωπαίοι, όμως δεν αποτελεί μη αναστρέψιμο χτύπημα. Αυτό που συνέβη είναι ένας συνδυασμός λαϊκισμού και μιας ανεύθυνης δεξιάς. Οι λαϊκιστές είπαν στην βρετανική κοινωνία ότι οι ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού μπορούν να επιλύσουν τα αληθινά προβλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

«Η Ευρώπη και η Ισπανία βιώνουν την ένταση μεταξύ αυτών που υπερασπίζονται την απραξία και αυτών που υπερασπίζονται μια διάσπαση όταν διατυπώνουν αιτήματα για δημοψηφίσματα», πρόσθεσε φωτογραφίζοντας τον πολιτικό του αντίπαλο, τους Unidos Podemos, που υπερασπίζονται το δικαίωμα η Καταλονία, η Γαλικία και η χώρα των Βάσκων να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Οι Podemos λυπήθηκαν για το Brexit

Ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ινγκλέσιας, εξέφρασε την ανησυχία του για την νίκη του Brexit χθες ενώ παράλληλα κάλεσε για αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών.

«Είναι μια λυπηρή ημέρα για την Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουμε τόνο. Κανείς δεν θα ήθελε να φύγει από μια Ευρώπη δίκαιη και αλληλέγγυα. Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη», είπε, σημειώνοντας ότι το κόμμα του είναι το μοναδικό που ενεργά έκανε καμπάνια υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Επιπλέον, ο Ινγκλέσιας πρόσθεσε πως ο εκλογικός του εταίρος, ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, συμμερίζεται τις απόψεις του παρά το γεγονός ότι το ισπανικό κομμουνιστικό κόμμα έχει προτείνει ανοιχτά την έξοδο της Ισπανίας από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.

«Ο Αλμπέρτο κι εγώ βλέπουμε το ευρώ ως ένα αναπόφευκτο πλαίσιο», είπε ο Ιγκλέσιας.

Ciudadanos: μια ευκαιρία

Ο επικεφαλής των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, που ήταν αυτός που μίλησε περισσότερο για το Brexit καθ’ όλη τη διάρκεια της ισπανικής προεκλογικής καμπάνιας, είπε την Παρασκευή ότι η έξοδος της Βρετανίας πρέπει να «αποτελέσει ευκαιρία για την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

«Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη ένωση και οι πολίτες δεν εμπλακούν στις αποφάσεις της Ε.Ε., τότε το εγχείρημα θα καταρρεύσει», πρόσθεσε.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον και οι Βρετανοί Συντηρητικοί έπραξαν ένα ιστορικά ανεύθυνο λάθος προχωρώντας σε ένα δημοψήφισμα του οποίου ο στόχος ήταν να σταματήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Βρετανίας».

Κλείνοντας να πούμε ότι «Κυριακή κοντή γιορτή», που λέει και ο λαός μας. αύριο βράδυ οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις θα γίνουν βεβαιότητα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Share.

Comments are closed.