Ξεκίνησε χθες στο Μεσολόγγι το παραδοσιακό πανηγύρι του Αη Συμιού

0

Με την παρέλαση εφίππων και αρματωμένων και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ντόπιων και επισκεπτών ξεκίνησε χθες στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου το παραδοσιακό πανηγύρι του Αη Συμιού.

Χθες το απόγευμα όλες οι παρέες συγκεντρώθηκαν στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Απ’ εκεί με τις σημαίες τους, το Αη- Συμιώτικο μπαϊράκι που το κρατάει καβαλάρης και το δίσκο με τα κόλλυβα κατευθύνθηκαν προς τα Ηρώα (Κήπος των Ηρώων) για το καθιερωμένο τρισάγιο στην μνήμη των Εξοδιτών, παρουσία του Δημάρχου Νίκου Καραπάνου, αντιδημάρχων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και όλων των συμμετεχόντων στις παρέες του πανηγυριού.

Τελειώνοντας η δέηση οι πανηγυριστές πήραν το δρόμο για το μοναστήρι κι άρχισαν να παίζουν οι ζουρνάδες και να πέφτουν μπαταρίες .Φτάνοντας στον Αη – Συμιό προσκύνησαν, άναψαν τα τάματα (λαμπάδες), άφησαν τα κόλλυβα στην εκκλησία και πήγε στο χώρο της για το ολονύχτιο γλέντι.

Απόψε, το ολονύκτιο γλέντι θα συνεχισθεί στο κέντρο της πόλης του Μεσολογγίου.

Το πανηγύρι θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουνίου, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ιστορικό νησάκι της Κλείσοβας.

Λίγα λόγια για το πανηγύρι

Στον Αη-Συμιό, στο μοναστήρι που χτίστηκε στα 1740 στην πλαγιά του Αράκυνθου ή Ζυγού, αντάμωναν οι κάτοικοι της περιοχής με τους ονομαστούς Κλέφτες. Εκεί με το πρόσχημα του γλεντιού έπαιρναν τις μεγάλες αποφάσεις.

Το ίδιο μοναστήρι καθόρισαν ως τόπο συνάντησης οι Εξοδίτες, που θα κατάφερναν να σωθούν την ηρωική νύχτα της Εξόδου, την νύχτα του χαλασμού (10 Απριλίου 1826). Από το μοναστήρι του Αη-Συμιού πήρε το όνομά του το πανηγύρι, που δέθηκε με την ιστορία της πόλης και τιμά τα ηρωικά αυτά γεγονότα.

Γιορτάζεται την Κυριακή της Πεντηκοστής, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και την Τρίτη της Αγίας Τριάδας. Η επανάσταση του 1821 είχε αναστείλει την συνήθεια αυτή, όμως η απελευθέρωση την επανέφερε μόνιμα πλέον στην επιφάνεια με περισσότερη μάλιστα λαμπρότητα και πατριωτική έξαρση. Δημιούργησαν ένα πανηγύρι με πολυσύνθετο ιστορικό, θρησκευτικό, κοινωνικό και συμβολικό μαζί χαρακτήρα. Ένα πανηγύρι με πλούσιο λαϊκό χρώμα και ξεχωριστή λαογραφική σημασία.

Οι Μεσολογγίτες που παίρνουν μέρος στο πανηγύρι είναι χωρισμένοι σε δύο τάξεις: τους αρματωμένους και τους καβαλαραίους. Οι αρματωμένοι άντρες και νέοι ντύνονται όπως οι παλιοί Κλέφτες και αγωνιστές. Τα ρούχα και τα άρματα του Αη-Συμιώτη δεν έχουν τα όμοιά τους σε κανένα ανάλογο πανηγύρι πουθενά στην Ελλάδα.

Τα κύρια στοιχεία του πανηγυριού που παρέμειναν απόλυτα ανόθευτα μέχρι σήμερα είναι τα όργανα και τα τραγούδια του. Οι οργανοπαίχτες είναι τσιγγάνοι που μαθαίνουν ζουρνά και νταούλι από γενιά σε γενιά πρακτικά. Από τα τραγούδια του, γνήσια δημοτικά και ατόφια στο χρόνο, πολλά είναι τοπικά, καθαρά μεσολογγίτικα και τραγουδιούνται για πολλές γενιές με τον ίδιο «Αη-Συμιώτικο» τρόπο.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από το πανηγύρι

Δείτε το Trailer από την ταινία “Tα Δολλάρια του Αγίου”, της Αάρας Γεωργίου

Share.

Comments are closed.