Δικαστικός αναβρασμός για τις δηλώσεις Πολάκη – έρευνα ζήτησε ο Άρειος Πάγος

0

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ ανώτατων κλιμακίων της Δικαιοσύνης και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις του τελευταίου, ο οποίος δήλωσε:

«Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών και πρέπει να μπει νέο αίμα σε αυτό το σώμα, για να το πω κομψά έχει δεσμεύσεις ή για να το πω λιγότερο κομψά είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος»

Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η τοποθέτηση του κ. Πολάκη έγινε σε εκδήλωση στο Περιστέρι και προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, με ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή» , ζητώντας την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο κ. Πολάκης, «χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα» αναφέρθηκε στην ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, κάτι το οποίο «δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή». Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις».

Έτσι, ζητεί την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση», ενώ ο κ. Πολάκης «οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους».

Τέλος, αναφέρει: «Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το δικαστικό σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Κατεπείγουσα έρευνα από τον Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες

Παράλληλα κατεπείγουσα έρευνα για την υπόθεση παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη στον αντεισαγγελέα Δημήτριο Δασούλα, προς διακρίβωση της βασιμότητας όσων κατήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, περί ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος.

Συγκεκριμένα, η κ. Κουτζαμάνη διαβίβασε στον κ. Δασούλα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, που περιέχουν δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «… υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό Σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών- για να το πω κομψά- έχει δεσμεύσεις ή- για να το πω λιγότερο κομψά- είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος».

Η εισαγγελική λειτουργός ζητά από τον συνάδελφό της να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων του κ. Πολάκη. Επίσης, η κ. Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κ. Δασούλα να διενεργήσει οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει αναγκαία.

Παρασκευόπουλος: Το υπ. δικαιοσύνης κι εγώ προσωπικά εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη

Ο ίδιος ο υπουργός προέβη νωρίς το απόγευμα σε μια προσπάθεια αναδίπλωσης μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, κάνοντας λόγο για στοχοποίησή του από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ και διευκρινίζοντας ότι τιμά «κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του»

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, τονίζοντας ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης και εγώ προσωπικά, εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς της, σε απόλυτο βαθμό στη συντριπτική του πλειοψηφία» «Δεν υπάρχει κατηγορία στην οποία να μην υπάρχουν εξαιρέσεις. Όμως, οι εξαιρέσεις ελέγχονται θεσμικά», πρόσθεσε.

Πολάκης: Τιμώ κάθε ευσυνείδητο δικαστικό-Είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης

«Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του.
Τούτη η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη έχει αναπνεύσει και δρομολογεί τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε υποθέσεις, οι οποίες διαρκώς έρχονται στη δημοσιότητα.
Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο.
Άλλωστε υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Επίσης είναι γνωστό ότι, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε αποστείλει ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στους εισαγγελείς διαφθοράς, αρκετά πορίσματα ερευνών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.
Δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης για ότι χρειαστεί
».

Δείτε βίντεο με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA σχετικά με το θέμα αυτό

Share.

Comments are closed.