Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης Κατρούγκαλος και Βούτσης χρησιμοποιούν τη συνταγματική αναθεώρηση

0

Τι άλλο εκτός από προσπάθεια αποπροσανατολισμού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τακτική κυβερνητικών στελεχών να ασχολούνται διαρκώς με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Δεδομένου του σκληρότερου μνημονίου που έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης, της φοροληστρικής πολιτικής που έχει επιβληθεί και των τεράστιων κοινωνικών αδικιών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Νίκος Βούτσης, εισέρχονται σε μια ακατάσχετη και πρώιμη θριαμβολογία για αυτά που θα επιτευχθούν με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο υπουργός Εργασίας και συντονιστής της επιτροπής της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στην κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα εξασφαλίζει «την πλήρη ανατροπή του παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος».

Έκανε μάλιστα λόγο για μετάβαση στη Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία «με νέους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, ενίσχυσης των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και θωράκιση του πολιτεύματος απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση».

Χαρακτήρισε την «επανεκκίνηση και ανάταξη του πολιτικού συστήματος» ως κατεξοχήν «κρίσιμο εθνικό θέμα», για το οποίο το άρθρο 44, παρ. 2 του Συντάγματος, προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της «απλής, άδολης και ανόθευτης αναλογικής», ενώ υπογραμμίζει ότι εάν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, «τότε θα πρέπει να έχει άμεση πολιτική νομιμοποίηση».

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας απέρριψε το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, λέγοντας ότι οι δανειστές δεν ζήτησαν κάτι τέτοιο, κάνοντας παράλληλα λόγο για «γκεμπελική κατασκευή ειδήσεων από το σύστημα διαπλοκής των ΜΜΕ», που αποτελεί «δείγμα πανικού όσων νόμιζαν ότι θα παραμείνουν αιώνιοι ζιγκολό της κυβερνητικής εξουσίας – με το αζημίωτο».

Και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο ίδιο μοτίβο

Υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με διατήρηση πλαφόν για είσοδο στη Βουλή και χωρίς μπόνους, τάχθηκε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ν. Βούτσης. «Τα θέματα της συνεργασίας και της ακυβερνησίας απομυθοποιήθηκαν, αποδομήθηκαν ή απέκτησαν ένα νέο περιεχόμενο μέσα από τα πολλά κόμματα και τις συνεργασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84».

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση υπογράμμισε πως «…υπάρχουν ταυτόχρονα μετά την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης τρία ζητήματα. Το ένα είναι το κυβερνητικό ζήτημα, το οποίο είναι ανοικτό και για το οποίο πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα το 15% της ΔΕΗ, το άλλο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ο αναπτυξιακός νόμος ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και έρχονται αναπτυξιακά σχέδια- και το τρίτο είναι το θεσμικό ζήτημα. Πρέπει να τα βλέπουμε και τα τρία μαζί και να μην υπερκαλύπτει το ένα το άλλο ή να υπάρχει μονομέρεια».

Για τον εκλογικό νόμο τόνισε ότι τα πράγματα είναι πιο σαφή και συμπλήρωσε: «Θα κληθεί κάθε κόμμα και άρα και το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει πολύ καθαρά την πρότασή του, με βάση και την εξαετή εμπειρία του, όχι μόνο θεωρητικά… Είμαστε υπέρ της εφαρμογής της πλήρους αναλογικής με διατήρηση όμως του ορίου εισόδου, χωρίς μπόνους. Γιατί τα θέματα της συνεργασίας και της ακυβερνησίας απομυθοποιήθηκαν, αποδομήθηκαν, ή απέκτησαν ένα νέο περιεχόμενο μέσα από τα πολλά κόμματα και τις συνεργασίες. Η κουβέντα που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν επί σχημάτων που η ίδια η ζωή ήρθε να τα βάλει στα δικά της όρια».

Συμπλήρωσε για τη συνταγματική αναθεώρηση πως «…και με την εμπειρία της εξαετούς κρίσης, θα έρθουν στην επιφάνεια όλα τα παλιότερα, αλλά ίσως και νεότερα ζητήματα, τα οποία βρίσκονταν στην ιδεολογία και στο θεσμικό οπλοστάσιο κάθε κόμματος. Στις τελευταίες τρεις ακροάσεις δικαστικών που κάναμε, φαίνεται ότι το θέμα του συνταγματικού δικαστηρίου τους απασχολεί πάρα πολύ, που μπορεί να πρέπει να μην μπει».

Πηγή: eleftherostypos.gr

Share.

Comments are closed.