Οι πρώτες αντιδράσεις για το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda του Ομίλου Λάτση σχετικά με το Ελληνικό

0

Μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς για την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda του Ομίλου Λάτση ήρθαν και οι πρώτες  διαμαρτυρίες – αντιδράσεις και από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από άλλους φορείς και κόμματα, αντιδράσεις οι οποίες αναμένεται να ξεδιπλωθούν περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Ήδη εξώδικο στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο επιδόθηκε την Πέμπτη 2.6.2016 για τη «μη νομιμότητα της μεταβίβασης του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση».

Την πρωτοβουλία υπογράφουν το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κ. Μανώλης Γλέζος, ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χουντής, η πρώην βουλευτής κυρία Μαρία Μπόλαρη, συνδικαλιστές, μέλη της Επιτροπής Αγώνα για Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού όπως η κυρία Ελένη Πορτάλιου, η κυρία Μαριλένα Ιατρίδου, ο κ. Πάνος Τότσικας κ.ά.

Η Επιτροπή Αγώνα για Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού συντονίζει τις δράσεις της με οργανώσεις περιβαλλοντικές και κοινωνικούς φορείς. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της φιλοξενεί άρθρο της καθηγήτριας του ΕΜΠ κυρίας Πορτάλιου που υπογράφει ως μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του Υπερταμείου Υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. «Είναι αδιανόητο οι ακτές να ιδιωτικοποιούνται και μάλιστα για 99 έτη. Η “δέσμευση”-παραχώρηση πρόσβασης στους νόμιμους δικαιούχους της δημόσιας έκτασης του Ελληνικού σε 1 χλμ. ελεύθερης ακτής θυμίζει την παροιμία “εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι”. Πολύ περισσότερο που σίγουρα υπάρχουν βλέψεις ανταποδοτικότητας καθώς στην πόλη της Lamda Development τίποτε δεν θα είναι δωρεάν» τονίζει η κυρία Πορτάλιου, η οποία προέρχεται από τον χώρο της ΑΚΟΑ, υπήρξε επικεφαλής επί σειρά ετών της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη» στον Δήμο Αθηναίων από όπου αποχώρησε.

Την αντίθεσή της έχει εκφράσει η ΛΑΕ, με τον επικεφαλής της κ. Παναγιώτη Λαφαζάνηνα μιλά για «μνημόνιο ξεπουλήματος του Ελληνικού, που άρον-άρον υπέγραψε η παραδομένη και εθελόδουλη κυβέρνηση Τσίπρα κατά απαίτηση της τρόικας».

Εκτενή ανακοίνωση με αίτημα την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για τον λαό και όχι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες εξέδωσε η Τομεακή Οργάνωση Νοτίων Συνοικιών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.
«Το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει για:
* Να ακυρωθεί τώρα η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ – Lamda Development για το Ελληνικό. Να παραμείνει όλος ο χώρος του Ελληνικού (παραλία, αεροδρόμιο, πρώην αμερικανική βάση) δημόσια περιουσία και το Δημόσιο να αναλάβει την κατασκευή, τη διαχείριση, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης μητροπολιτικού πάρκου ανοιχτό για το λαό με όλες τις απαιτούμενες υποδομές για να το απολαμβάνουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες από όλη την Αττική.
* Να ενταχθούν στο πάρκο όλες οι υπάρχουσες αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις (Ολυμπιακό κέντρο ναυσιπλοΐας, κανόε – καγιάκ, γήπεδα κ.ά.), τα κτίρια των πρώην αεροσταθμών και της πρώην αμερικάνικης βάσης, καθώς και τα υπόστεγα, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας με αποκλειστικά ελεύθερη και δωρεάν χρήση, με εύκολη πρόσβαση από όλη την Αττική με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες, για ανάπτυξη ενός γνήσιου λαϊκού αθλητισμού και την εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αναγκών τους
».

Share.

Comments are closed.