Πάνω από 13.000 ανήλικα παιδιά πρόσφυγες/μετανάστες στα hotspot

0

Στις 13.677 ανέρχεται ο αριθμός των ανήλικων προσφύγων που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των παιδαγωγικών – εκπαιδευτικών δράσεων που οργανώνονται στα hotspot, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την καταγραφή, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται στα Κέντρα είναι 36.890 άτομα. Η απόκλιση από τον συνολικό αριθμό των προσφύγων (περίπου 52.000 αυτή τη στιγμή) οφείλεται στο ότι δεν συμπεριλαμβάνονται καμιά δεκαπενταριά χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες που βρίσκονταν στην Ειδομένη (όπου λειτουργούσε ακόμη ο άτυπος καταυλισμός την περίοδο της καταγραφής), η Μόρια της Λέσβου, το Λιμάνι του Πειραιά και ο καταυλισμός ΠΑΘΕ Πολυκάστρου – Plaza. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο συνολικός αριθμός των ανήλικων προσφύγων είναι περίπου 37% του συνολικού πληθυσμού.

Πιο αναλυτικά, 5.581 έχουν καταγραφεί στην Κεντρική Μακεδονία, 4.628 στην Αττική, 1.253 στο Βόρειο Αιγαίο, 178 στην Πελοπόννησο, 824 στην Ήπειρο, 950 στην Κεντρική Ελλάδα και 263 στην Ανατολική Μακεδονία.

Σχετικά με την κατανομή σε ομάδες ηλικιών, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει συνολική εικόνα. Παρόλο που στις περισσότερες δομές φιλοξενίας υπάρχουν στοιχεία ως προς την ηλικιακή κατανομή των ανηλίκων προσφύγων, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν ακολουθούν παντού την ίδια κατηγοριοποίηση. Εκτιμάται πάντως ότι στο συγκεκριμένο πληθυσμό των Κέντρων που καταγράφηκαν, τα παιδιά ηλικίας 3-15 (οι ηλικίες που αφορούν την προσχολική και υποχρεωτική εκπαίδευση) θα πρέπει να είναι περίπου 8.000-8.500.

Σημειώνεται ότι η αποτύπωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και η καταγραφή τους, σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τα μέλη στης αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής που συστάθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, κ.κ. Ν. Ασκούνη, Σ. Δημητριάδη και Ν. Ναγόπουλο.

Τώρα μένει να δούμε τι πρωτοβουλίες θα πάρει το Υπουργείο Παιδείας από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη για όλα αυτά τα παιδιά.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner