Η γυναίκα που έσωσε τους χιμπατζήδες του εργαστήριου πειραμάτων ξανασμίγει μαζί τους

0

Οι χιμπατζήδες, όχι απλά δεν την έχουν ξεχάσει, αλλά τρέχουν να την σφίξουν στην αγκαλιά τους

«Με θυμάσαι; Μεγάλωσα λίγο». Λίγες ώρες βόρεια της Φλόριντα μια γυναίκα επισκέπτεται τρεις παλιούς και αγαπημένους φίλους. Τρεις φίλοι που ζουν ελεύθερα στη φύση χάρη σε αυτή τη γυναίκα που τους έσωσε τη ζωή πριν από 25 χρόνια. Η Λίντα Κόμπνερ (Linda Koebner) ήταν τότε 23 ετών φοιτήτρια και της δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα πρωτοποριακό για την εποχή ερευνητικό πρόγραμμα. Είχε βρεθεί ένα εμβόλιο για την ηπατίτιδα και κάποιοι από τους χιμπατζήδες πειραματόζωα δεν ήταν πλέον αναγκαίοι. Ο Σουίνγκ, ο Σπάρκι και η Ντολ ζούσαν για έξι χρόνια μέσα στα κλουβιά ενός εργαστηρίου. Θα μπορούσαν άραγε να επιβιώσουν στη φύση; Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Γενάρη η Λίντα πήρε αυτούς τους τρεις χιμπατζήδες και τους χάρισε την ελευθερία τους. Εκείνο το πρωί τα τρία ζώα αντίκρισαν για πρώτη φορά το φως του ήλιου. Η Λίντα έμεινε μαζί τους για τέσσερα χρόνια μέχρι να εγκλιματιστούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Του δίδαξε πώς να επιβιώνουν και έγινε η παρένθετη μητέρα τους.

Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα η Λίντα επέστρεψε στο ίδιο καταφύγιο ζώων και αναρωτιέται αν οι φίλοι της ακόμα την θυμούνται. Είναι δύσκολο να μαντέψει την αντίδραση των φίλων της που είναι και συμπεριφέρονται πλέον σαν άγρια ζώα. Όσο η Λίντα πλησιάζει υπάρχει μια αναταραχή στην περιοχή των ζώων. Ο Σουίνγκ είναι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται την οικεία επισκέπτρια και την υποδέχεται με ένα πλατύ γλυκό χαμόγελο. Από πίσω ακολουθεί η Ντολ, η οποία αγκαλιάζει την Λίντα που πλέον δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα της συγκίνησης. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί με κάμερα και προβάλλονται στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Σοφία των ΆγριωνWISDOM OF THE WILD».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Adam Boult της αγγλικής εφημερίδας The Telegraph με τίτλο «Woman’s emotional reunion with the chimpanzees she helped save» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Δείτε το βίντεο με τίτλο «Emotional Reunion with Chimpanzees» σε σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή και αφήγηση της Allison Argo για Σειρά Nature  του αμερικάνικου πρακτορείου τηλεοπτικών προγραμμάτων Public Broadcasting Service (PBS)

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner