Συμψηφισμός του επιστρεφόμενου φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

0

Με στόχο να μη διογκωθούν οι οφειλές προς το κράτος, αλλά και οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ να γίνουν γρηγορότερα – θυμίζω ότι θα τον καταργούσαν – το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να συμψηφίζονται οι επιστροφές φόρου με τον φόρο για τα ακίνητα.

Όσοι λάβουν πιστωτικά εκκαθαριστικά εφέτος 

δεν θα εισπράξουν τις επιστροφές φόρου, καθώς το πόσο που κανονικά έπρεπε να τους επιστραφεί θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί τον Αύγουστο.

Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 448.290 πιστωτικές δηλώσεις που αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 117 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο σε επιστροφή 260 ευρώ ανά φορολογούμενο. Δυνητικά τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διοχετευθούν στο σύνολο τους για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με το προωθούμενο σχέδιο ένας φορολογούμενος που έχει να λάβει επιστροφή φόρου 300 ευρώ και πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, με τον συμψηφισμό δεν θα πάρει ποτέ επιστροφή φόρου, ενώ θα πληρώσει εφάπαξ και τον ΕΝΦΙΑ. Αντίστοιχα σε ένα φορολογούμενο με επιστροφή φόρου 300 ευρώ και ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα παρακρατηθεί το ποσό των 300 ευρώ εφάπαξ, ενώ θα του δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσει τα υπόλοιπα 200 ευρώ σε πέντε δόσεις.

Share.

Comments are closed.