Μείωση έως 40% στις επικουρικές για 200.000 συνταξιούχους

0

Ψαλιδισμένες κατά 40% θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις 200.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν αθροιστικά (κύρια + επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (καθαρά 1.170) και ταυτόχρονα «έφυγαν» με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ’ έτος).

Αυτό προβλέπει η υπουργική απόφαση του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Τρίτης και η οποία θέτει σε εφαρμογή τον «κόφτη». Οι συνταξιούχοι θα δουν στην πράξη τη μείωση των συντάξεών τους στα τέλη Ιουλίου, όταν θα λάβουν τη σύνταξη του Αυγούστου, ωστόσο το μαχαίρι θα μπει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Τα αναδρομικά θα επιμεριστούν σε ισόποσες δόσεις ως τον Δεκέμβριο, επομένως για τους 200.000 συνταξιούχους η σύνταξη που θα λαμβάνουν μέχρι τα τέλη του έτους θα είναι και… περαιτέρω ψαλιδισμένη. 

Μειώσεις θα εφαρμοστούν και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31.12.2014. Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1.1.2015 και εφεξής, καθώς και για όσες κατατεθούν μετά τις 12 Μαΐου, ο υπολογισμός γίνεται εξολοκλήρου με τον νέο τρόπο.

H υπουργική απόφαση ορίζει ότι διασώζονται από τις μειώσεις οι συνταξιούχοι που εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά).

Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης και της επανυπολογισθείσας, κατά τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο.

Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων  είναι μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ, οι μειώσεις στις επικουρικές  θα εφαρμοστούν  σε τέτοιο ύψος, ώστε να διασφαλίζεται ότι το άθροισμα κύριας και καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου να μην υπολείπεται του ποσού των 1.300 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φύλλου 1605, 7 Ιουνίου 2016 

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner