Ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για Σύνταγμα και εκλογικό νόμο

0

Δεν ήταν καθόλου έκπληξη για μας αυτά που ειπώθηκαν στο σημερινό briefing των πολιτικών συντακτών, γιατί στόχος της κυβέρνησης, όπως έχουμε ξαναγράψει είναι με κάθε τρόπο «να πετάξει τη μπάλα στα μνήματα», δηλαδή να κάνει καθυστέρηση, που λένε και στον αθλητισμό.

Γι’ αυτό και η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Αναφορικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο η κυρία Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι αυτές θα είναι «στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής», προσθέτοντας πως κατατίθενται προτάσεις και σκέψεις που θα περάσουν από τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση του πρωθυπουργού να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα, η κα Γεροβασίλη τόνισε πως «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο διάλογος και στα πολιτικά κόμματα και στην κοινωνία. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με δεδομένο ότι απαιτούνται ευρείες συναινέσεις για αυτές τις αλλαγές».

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει σε έκταση και βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Αλλαγές που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής, είπε.

Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα την πρότασή της στο θέμα του εκλογικού νόμου, που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. 

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης η ανάληψη πρωτοβουλίας που θα στοχεύει στο να εμπλακεί η κοινωνία σε αυτές τις αλλαγές μέσω ενός δημοψηφίσματος ώστε να τεθεί στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας το περιεχόμενο των συνταγματικών αλλαγών ή του εκλογικού νόμου, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως «ούτε αυτό έχει συζητηθεί και αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται».

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 25 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην χώρα.

Εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση είναι να κάνει το λαό να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πλην της φοροκαταιγίδας που ήρθε και των κυβιστήσεων που έχει κάνει, για να αποφύγει τη μήνη του. Αν θα το πετύχει μένει να το δούμε.

Share.

Comments are closed.