EURO 2016: Αντιμέτωπο με την τρομοκρατική απειλή από τους ISIS

0

Πριν από μερικές ημέρες άνδρες ειδικών δυνάμεων από τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία εισέβαλαν σ’ ένα εμπορικό κέντρο του Βελγίου στο οποίο είχαν ταμπουρωθεί τρομοκράτες, κρατώντας δεκάδες πελάτες ως ομήρους, και απειλούσαν να το τινάξουν στον αέρα.

Η επιχείρηση έληξε αναίμακτα κάμποση ώρα αργότερα και η στρατιωτική άσκηση -διότι περί γυμνασίων επρόκειτο- στέφθηκε με επιτυχία.

Μόνο που τα γυμνάσια -υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και με τη συμμετοχή εκατοντάδων κομάντος από τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία– ίσως να μην κρίνονταν απαραίτητα εάν δεν υπήρχε πραγματική και μεγάλη τρομοκρατική απειλή ενόψει του EURO 2016, το οποίο ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουνίου, θα διαρκέσει ένα μήνα και θα διεξαχθεί σε έξι πόλεις της Γαλλίας.

Όπως δήλωσε βρετανική στρατιωτική πηγή: «Αυτή η άσκηση στόχευε να δοκιμαστεί ο βαθμός ετοιμότητας μας σε περίπτωση επίθεσης σχετικής με το επικείμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Οι αγώνες του EURO 2016 έχουν υποδειχθεί ως πιθανοί στόχοι του Ισλαμικού Κράτους.

Συντονισμένες επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις

Στοιχεία και πληροφορίες που περιείχαν τα κινητά τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές των συλληφθέντων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι, Αμπρινί και Αμπντεσλάμ, έχουν σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες ασφαλείας Ευρώπης και Αμερικής. Οι επικεφαλής τους -σύμφωνα με ρεπορτάζ της Sunday Express  ανησυχούν ότι το τζιχαντιστικό δίκτυο που αιματοκύλισε Βέλγιο και Γαλλία έχει επεξεργαστεί σχέδια για «καλοκαίρι σφαγής» με χτυπήματα -κατά τη διάρκεια του EURO 2016- σε μητροπόλεις όπως το Λονδίνο, η Μόσχα, η Κολωνία, το Παρίσι. Για το λόγο αυτό, τα πρόσφατα γυμνάσια, που ‘πάτησαν’ πάνω στην οδυνηρή εμπειρία των Βρυξελλών και του Παρισιού και τα οποία διήρκεσαν πέντε ημέρες, από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, θα επαναληφθούν αρκετές φορές σε ευρωπαϊκές χώρες αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Κλειδί» η συνεργασία του Αμπντεσλάμ

Τα περί αυξημένου κινδύνου επιθέσεων σε ευρωπαϊκές πόλεις κατά τη διάρκεια του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, έγιναν γνωστά μετά από σχετική οδηγία -την περασμένη Τρίτη, 31 Μαΐου- του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς πολίτες.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, η οποία έχει γνώση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των Αμπρινί και Αμπντεσλάμ:

Έχουν εκπονηθεί σχέδια για συντονισμένες, στρατιωτικού τύπου, επιθέσεις σε τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις κατά τη διάρκεια του EURO 2016. Συγκεκριμένες ημερομηνίες αναφέρονται ξανά και ξανά. Συμπίπτουν με τους αγώνες ορισμένων από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, όπως αυτές της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας. Ζητούμενο για εμάς είναι να συνεργαστεί ο Σαλά Αμπντεσλάμ, έτσι ώστε να ξηλώσουμε αυτό το φονικό τρομοκρατικό δίκτυο που είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Μία ημέρα μετά την αμερικανική οδηγία, ο επικεφαλής της Γιούροπολ, Ρομπ Γουεϊνράιτ, προειδοποίησε με τη σειρά του για «μεγάλη απειλή» με επίκεντρο το EURO 2016, έσπευσε, όμως, να επισημάνει ότι «ο κίνδυνος δεν είναι απαραίτητα το ίδιο μεγάλος» καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Share.

Comments are closed.