Στο μυαλό Τσίπρα η απλή αναλογική και η εκλογή ΠτΔ από τη βάση

0

Μετά τα μέτρα που έχουν ξεσηκώσει την κοινωνία η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να μπορέσει να πετάξει «τη μπάλα στα μνήματα», που έλεγαν κάποτε και οι παίχτες του Απόλλωνα Αθηνών. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επεξεργάζεται πια τις τελικές της προτάσεις της

Τη σκέψη μας αυτή, την επιβεβαιώνουν και τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου που φέρνουν τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στην ανάγκη ανάταξης του πολιτικού κλίματος μετά τα επώδυνα μέτρα που πρόσφατα ψηφίστηκαν.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, ο πρωθυπουργός εξετάζει “φόρμουλα” για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες ενώ κυβερνητικά στελέχη του έχουν προτείνει να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής και όχι το αίτημα για μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα από τις 50 στις 30 έδρες.

Αλλά και η RealNews στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για “αιφνιδιασμό Τσίπρα με απλά αναλογική” αποκαλύπτοντας το σχέδιο θέσεων για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο νέος νόμος είναι σαφές ότι θα εξυπηρετεί τον νέο διπολισμό που δημιουργείται με κορμό της κεντροαριστεράς τον ΣΥΡΙΖΑ και της κεντροδεξιάς τη ΝΔ.

Με αυτό το δεδομένο, σημειώνει η εφημερίδα, η απλή αναλογική εκ των πραγμάτων θα δυσκολέψει αρκετά την παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία. Γι’ αυτό και η ΝΔ έχει δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει νέο εκλογικό νόμο από την παρούσα Βουλή έχοντας μάλιστα πιέσει και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή.

Επισημαίνεται πάντως ότι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού θα παρθούν κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος και τούτο γιατί ο νέος νόμος θα διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας του κομματικού συστήματος για αρκετά χρόνια.

Ο υπουργός των Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι στο υπουργείο και στην κυβέρνηση υπάρχουν μόνο σκέψεις ακόμα που παίρνουν τη μορφή προτάσεων.

Τάχθηκε υπέρ του σπασίματος των περιφερειών ώστε καμία σε όλη τη χώρα να μην εκλέγει πάνω από 10 βουλευτές, αλλά και της διατήρησης του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.

Για την απλή αναλογική είπε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που η Αριστερά πάντα θεωρούσε ότι δίνει πραγματική έκφραση στις εκλογές ενώ για το μπόνους των εδρών τόνισε ότι η μία επιλογή είναι να μην υπάρχει καθόλου και η άλλη να δίνεται μόνο εάν κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων λάβουν ποσοσό 40%-42%.

Share.

Comments are closed.