Νέο κρας τεστ για την κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του Σεπτεμβρίου

0

Έως το τέλος Ιουνίου θα εκταμιευθούν τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ τα οποία αναμένεται να εγκριθούν από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group) της Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 και αφού μεσολαβήσει η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι η χώρα μας πρέπει να καταβάλει 7,3 δισ. ευρώ για εξωτερικές δανειακές υποχρεώσεις από την 1η Ιουνίου ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016!

Παίρνοντας λοιπόν τα 7,5 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζουμε και αν δεν εκταμιευθεί ταχύτατα η επόμενη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο και καθυστερήσει η νέα αξιολόγηση, τότε δεν πρόκειται να πέσει στην αγορά δεκάρα τσακιστή. Αν δεν πάρουμε συνολικά 10 δισ. ευρώ και πάνω, που σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει σύντομα και με όποιες συνέπειες για την κυβέρνηση η νέα αξιολόγηση, δεν πρόκειται να πέσει κανένα ευρουλάκι στην αγορά και τότε θα παραμείνει η οικονομία εγκλωβισμένη έως το τέλος του 2016

Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα εκκινήσει αμέσως μετά τις θερινές διακοπές του Αυγούστου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία των οροσήμων και αφού πρώτα υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα, τότε και μόνον τότε θα έλθουν στην Αθήνα οι θεσμοί για το δεύτερο review και τότε και μόνον τότε θα δοθούν τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει μεταξύ άλλων να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός από την πλευρά της ΔΕΗ με στόχο την πώληση τουλάχιστον 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, να καθοριστούν οι ΔΕΚΟ που θα μπουν στο υπερταμείο (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ και Αττικό Μετρό) και να εφαρμοσθούν ακόμη 40 άλλα προαπαιτούμενα.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner