Βόμβα Saxo Bank: Βλέπει αποτυχία στόχων και αποχώρηση Τσίπρα

0

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Saxo Bank, Steen Jakobsen, για την Ελλάδα. Ο Jakobsen σε συνέντευξή του στο euro2day.gr χαρακτηρίζει την συμφωνία κακή και τονίζει ότι δεν επιλύει το ελληνικό πρόβλημα. «Οι αποφάσεις του Eurogroup έγιναν με βάση τη θέληση της Γερμανίας να κερδίσει χρόνο και να μεταφέρει τις όποιες αποφάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές. Η συμφωνία θα προκαλέσει νέο πλήγμα στην κατανάλωση, η οποία αποτελεί το 60% της εγχώριας οικονομίας, οπότε επί της ουσίας αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει μικρότερη ανάπτυξη στο μέλλον. Δυστυχώς είναι από αυτές τις περιπτώσεις που η πολιτική δεν επιτρέπει σε μια χώρα να προχωρήσει μπροστά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να πάρει καμία απόφαση για τον εαυτό της, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Παράλληλα, όμως, και η ελληνική κυβέρνηση συνεχώς λέει άλλα και άλλα κάνει και ήδη προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τις τελευταίες αποφάσεις του Εurogroup. Κανονικά, η Ελλάδα και όχι η Ε.Ε. πρέπει να αποφασίσει προς τα πού και πώς θέλει να προχωρήσει η χώρα τα επόμενα 5, 10, 20 έτη και να επανακαθορίσει τους στόχους της. Τη λύση δεν θα τη δώσουν οι Ευρωπαίοι ή η ελάφρυνση του χρέους, χρειάζεται σχέδιο. Η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι στην ίδια κατηγορία με τη Βενεζουέλα. Η χώρα έχει πάρα πολλές δυνατότητες, όμως η αίσθηση που έχω είναι ότι η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους. Συνεπώς η λύση δεν είναι το Grexit αλλά η Ελλάδα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, να επικεντρωθεί σε αυτά που είναι καλή και να σταματήσει να εκλέγει πολιτικούς που είναι μόνο λόγια».

Ο Steen Jakobsen, εκφράζει την πλήρη απαισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί τονίζοντας ότι «μπορώ να στοιχηματίσω με ευκολία ότι είναι πιο πιθανό να υπογράψω εγώ στον Ολυμπιακό ως σέντερ φορ παρά η χώρα να επιδείξει τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπει η Ευρώπη το 2017» και προβλέπει ότι οι υπάρχουσες ηγεσίες στην Ευρώπη θα έχουν αποχωρήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αποχωρήσει νωρίτερα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Share.

Comments are closed.