Ανοίγει στο κοινό το Ανάκτορο του Νέστορα στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνία

0

Το ανάκτορο του βασιλιά Νέστορα στη Μεσσηνία, κοντά στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου, ανοίγει και πάλι για το κοινό μετά από 3 χρόνια εργασιών για την αποκατάσταση του χώρου και για την τοποθέτηση στεγάστρου.

Η επαναλειτουργία ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, του Ανακτόρου του Νέστορος στον λόφο του Ανω Εγκλιανού κοντά στη Χώρα, θα γίνει την Κυριακή 12 Ιουνίου στις 12 μ. από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Μετά από 3 χρόνια έργων, το ανάκτορο ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό, με νέο στέγαστρο προστασίας και καινοτόμες υποδομές περιήγησης και πληροφόρησης. 

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση είπε πως πρόκειται για έργα στα οποία εργάστηκαν πολλά άτομα. Το ένα έγινε από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Εργων (στέγαστρο), ενώ η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. 

Το έργο ολοκληρώθηκε εντός προθεσμίας. Ο χώρος είχε κλείσει από το Δεκέμβρη του 2012. Τώρα εκεί υπάρχει ένα στέγαστρο προστασίας του κυρίως ανακτόρου, που αντικατέστησε το παλιό (το οποίο είχε και στατικά προβλήματα και θέματα αισθητικά).

Το υλικό του νέου στέγαστρου είναι δομικός χάλυβας και το σχήμα του είναι τετάρτου του κύκλου. Έχει 12 στηρίγματα. Αυτά δεν πατάνε πλέον στο κυρίως ανάκτορο, ενώ η κατασκευή επιτρέπει το να περνάει φως και αέρας στο χώρο. Ο επισκέπτης περιηγείται στον αρχαιολογικό χώρο από διαδρόμους υπερυψωμένους. Αυτοί είναι αναρτώμενοι από το στέγαστρο και έχουν καλύτερη οπτική. Σε διάφορα σημεία υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες, οι οποίες συνδέονται μέσω εφαρμογής με κινητά και τάμπλετ. Ο πολίτης μπορεί να δει ψηφιακές αναπαραστάσεις, να καταλάβει πού βρίσκονταν ακριβώς τα διάφορα εκθέματα του Μουσείου. Η πληροφόρηση γίνεται με πιο ευχάριστο και σύγχρονο τρόπο. Στην είσοδο του χώρου έχει στηθεί νέο φυλάκιο, αναψυκτήριο ενώ έχουν αναβαθμιστεί οι υποδομές υγιεινής. Κατασκευάστηκε ακόμη ένα κτήριο πληροφόρησης – πωλητήριο, όπου επίσης θα υπάρχουν αναρτημένες πληροφορίες για το ανάκτορο και την εποχή. Μία διαδραστική οθόνη, θα συνδέει το χώρο και τους επισκέπτες με το Μουσείο της χώρας. 

Η είσοδος θα κοστίζει 6 ευρώ και 3 το μειωμένο, από την επόμενη ημέρα των εγκαινίων. Το ωράριο είναι 8 – 3 μ.μ.

Share.

Comments are closed.