Αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερμανία

0

Με συντριπτική πλειοψηφία αναμένεται ότι θα εγκρίνει αύριο η γερμανική βουλή ψήφισμα στο οποίο η σφαγή των Αρμενίων το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία χαρακτηρίζεται ως γενοκτονία. Την πρόταση έχουν καταθέσει οι ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Ανάλογη πρόταση των Πρασίνων πριν ένα χρόνο είχε παραπεμφθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Στη συνέχεια συζητούνταν επί μήνες κατά πόσο σε ένα σχετικό ψήφισμα θα χρησιμοποιούνταν ο όρος γενοκτονία ή όχι. Τελικά οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων ενέδωσαν στην πίεση των βουλευτών τους. Στο ψήφισμα που έχει τώρα κατατεθεί αναφέρεται ότι σφαγές και πορείες θανάτου το 1915 συνιστούν γενοκτονία. Εκτός αυτού γίνεται αναφορά σε “ενοχή” και “συνυπευθυνότητα” της Γερμανίας ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Μέρκελ υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας
Το ψήφισμα στηρίζει και η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Παρά την προειδοποίηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το ψήφισμα θα “έβλαπτε” τις διμερείς σχέσεις, η καγκελάριος σε χθεσινή δοκιμαστική ψηφοφορία στη χριστιανοδημοκρατική κοινοβουλευτική ομάδα ψήφισε υπέρ. Αύριο όμως την ώρα της ψηφοφορίας η κ. Μέρκελ δεν θα παραβρίσκεται στη βουλή, επειδή την ίδια ώρα θα συνομιλεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Από τη βουλή θα απουσιάζει και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, επειδή θα βρίσκεται στην Αργεντινή. Όπως όμως έχει δηλώσει, παρότι είναι της άποψης ότι το ψήφισμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, θα ψήφιζε και αυτός υπέρ.

Share.

Comments are closed.