Daily Telegraph: Οι διάσημες ατάκες του Πούτιν

0

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες ακόμα και μέσα στη Ρωσία, ενώ αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες των τελευταίων δεκαετιών.

Ουδέποτε δίστασε να πει αυτό που σκεφτόταν. Ακόμα κι αν εκ των προτέρων γνώριζε ότι μια του λέξη θα προκαλούσε αντιδράσεις, θα ενοχλούσε έναν πολιτικό αντίπαλο ή έναν ολόκληρο λαό. Όμως έτσι πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα  θυμίζουμε μερικές απόψεις του, όπως τις επέλεξε και κατέγραψε η Daily Telegraph και είναι ενδεικτικές ακόμα και για τον χαρακτήρα του. 

Για το αν η Γεκατερίνα Τιχόνοβα είναι κόρη του και γενικά για τα παιδιά του

«Ποτέ δεν συζητώ θέματα που σχετίζονται με την οικογένειά μου».

«Τα παιδιά μου δεν ήταν ποτέ σταρ. Τα φώτα της δημοσιότητας δεν έπεσαν ποτέ πάνω τους. Ζούσαν πάντα απλά τη ζωή τους».

«Τα παιδιά μου ζουν στη Ρωσία και έχουν λάβει εκπαίδευση μόνο στη Ρωσία. Είμαι υπερήφανος για τις κόρες μου. Συνεχίζουν να σπουδάζουν και να εργάζονται. Μιλούν τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες, κάνουν τα πρώτα βήματα στις καριέρες τους και δεν ασχολούνται με την πολιτική».

Για την Ουκρανία

«Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν εκεί άνθρωποι με συγκεκριμένους ρόλους, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν αναπτυχθεί ρωσικά στρατεύματα. Έχει μεγάλη διαφορά».

«Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε χειρότερη την αντιπαράθεση. Θέλουμε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Δεν σκοπεύουμε επίσης να επιβάλουμε κυρώσεις εις βάρος της Ουκρανίας, αλλά και οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να απολαμβάνουν τα οφέλη του εμπορίου με τη Ρωσία»

Για τον πρώην πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Ζεπ Μπλάτερ

«Έχει κάνει πάρα πολλά για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και αξίζει Νομπέλ Ειρήνης»

Είμαστε κατά του ντόπινγκ γιατί προκαλεί πολλά προβλήματα στην υγεία. Όσοι ντοπάρονται, πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά».

Για τον Ντόναλντ Τραμπ

«Είναι ένας πολύ λαμπερός, πομπώδης και ταλαντούχος άνθρωπος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό. Είναι ένας γεννημένος ηγέτης και όπως λέει θέλει, σε περίπτωση που εκλεγεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, να φέρει σε ένα άλλο επίπεδο τη σχέση με τη Ρωσία. Πως μπορώ να μην χαιρετίσω κάτι τέτοιο; Φυσικά και το χαιρετίζω…»

Για την Τουρκία, νέο «εχθρό» της Ρωσίας

«Δεν λέω ότι είναι καλό ή κακό πιστεύω όμως ότι η τωρινή ηγεσία της Τουρκίας χρειάζεται να δείξει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι ισλαμοποιεί τη χώρα αλλά την ισλαμοποιεί… όμορφα. Για να παραφράσω τον Ρίγκαν, ότι «είμαστε ισλαμιστές, αλλά είμαστε οι δικοί σας ισλαμιστές».

«Αυτή τη στιγμή εξελίσεται μια διαδικασία εξισλαμισμού των Τούρκων που θα έκανε και τον Κεμάλ να στριφογυρίσει στον Τάφο του»

Για τις σχέσεις του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν με τις ΗΠΑ

«Δεν είμαι σίγουρος ότι οι Αμερικανοί χρειάζονται κάποιον με υψηλό αξίωμα να τους γλύφει»

Για τη Συρία

«Θα επιχειρούμε στη Συρία και θα βοηθάμε τον συριακό στρατό όσο αυτός πολεμά τους αντάρτες».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των Roland Oliphant και Rozina Sabur της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph με τίτλο «Summary: What did Putin have to say?» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.