Η αστυνομία και τα ΜΑΤ αδειάζουν την Ειδομένη

0

Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης, που προβλέπει τη μεταφορά των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση, η επιχείρηση αυτή την ώρα εξελίσσεται σιγά σιγά και καθώς οι πρόσφυγες ξυπνάνε θα μαζεύουν τις σκηνές τους, τα πράγματά τους και θα επιβιβάζονται στα λεωφορεία. 

Λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί, τέσσερα λεωφορεία γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν από τον καταυλισμό με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. 

Αποκλεισμένη για τα ΜΜΕ η περιοχή

Σημειώνεται ότι μέσα στον καταυλισμό βρίσκονται μόνο αστυνομικοί οι οποίοι ενημερώνουν τους πρόσφυγες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό. Ήδη από χθες το βράδυ αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης. Ο κ. Κυρίτσης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει χρήση βίας αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση στο ερώτημα γιατί απαγορεύτηκε η παρουσία των ΜΜΕ. «Η αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες έπρεπε να υπάρχει ένας περιορισμός, ότι το να υπάρχουν 100 κάμερες από πάνω τους δεν βοηθάει», αρκέστηκε να πει. 

14.000 αστυνομικοί στην επιχείρηση

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος 14.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. 

Έως μία εβδομάδα θα διαρκέσει η επιχείρηση

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί, η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει από λίγες μέρες μέχρι και μία εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την Ειδομένη, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση-σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης». 

Απομάκρυναν και τους εθελοντές

Εκτός από τους δημοσιογράφους, οι Αρχές απομάκρυναν από τον καταυλισμό της Ειδομένης και όσους εθελοντές βρίσκονταν εκεί. Σύμφωνα μάλιστα με όσα μεταδίδει από την περιοχή η δημοσιογράφος Μαριάννα Καρακουλάκη, όποιος εθελοντής βρεθεί μέσα στον καταυλισμό θα συλληφθεί.

Η διαδικασία της απομάκρυνσης

Ήδη αναχώρησαν από την Ειδομένη οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, με προορισμό πρώην βιομηχανική εγκατάσταση της Σίνδου Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας.

Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία απομάκρυνσης ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι μετακινούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Share.

Comments are closed.