Γιάννης Στουρνάρας: Η γενναία διαπραγμάτευση Βαρουφάκη κόστισε 86 δισ. ευρώ

0

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας εξαπέλυσε μια ασυνήθιστα σφοδρή επίθεση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά το κρίσιμο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Αυτό συνέβη γιατί ο κ. Στουρνάρας σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο πρώην Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, επί ημερών Γιάνη Βαρουφάκη και εκ των πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης εκείνη την περίοδο.

«Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που η ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη πριν από τη δική μου ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα κομματικοποιημένης πολιτικής, αφού χρημάτισα κι εγώ υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε σχεδόν αποικιοκρατική στην κομματικοποιημένη ομιλία του» τόνισε ο Γ. Στουρνάρας σε ειδική εκδήλωση του LSE, αναφερόμενος στο τρίτο Μνημόνιο και την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι.

«Δεν μπόρεσε να παραδεχθεί ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον είχαν επίσης ένα κόστος. Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισεκ. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους».

Share.

Comments are closed.