Μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο θα περιλαμβάνει περίφημος ο «κόφτης»

0

Όλα τα μέτρα (έμμεσοι φόροι, «κόκκινα» δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων, κόφτης) θα πρέπει να νομοθετηθούν εντός του επόμενου 10ημέρου από την ελληνική Βουλή.

«Κλείδωσε» η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πακέτο των νέων μέτρων, ενώ μόνο ο περίφημος δημοσιονομικός «κόφτης» παραμένει σε εκκρεμότητα. Μεγάλες ωστόσο παραμένουν οι διαφορές στο ζήτημα του δημοσίου χρέους. 

«Μας πήρε χρόνο, αλλά έχουμε συμφωνία», υποστήριξε κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος το μεσημέρι της Παρασκευής, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι πλευρές έκαναν σκληρή δουλειά το τελευταίο διάστημα.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επί αυτού του μηχανισμού αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, ούτως ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως εξήγησε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν ορισμένες διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές, όσον αφορά την «αξιοπιστία» του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Η συμφωνία προβλέπει 17 prior actions (προαπαιτούμενα), ενώ το 18ο θα αποτελέσει ο «κόφτης», μετά από απαίτηση των δανειστών. Ωστόσο, όπως διευκρίνιζε ο ίδιος αξιωματούχος, ο «κόφτης» θα πρέπει να περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση μισθούς και συντάξεις, ενώ οι δανειστές ζητούν να επιβάλλεται με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στο τέλος του χρόνου και όχι τον Απρίλιο με τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat, όπως ζήτησε η Ελλάδα. 

Όλα τα μέτρα (έμμεσοι φόροι, «κόκκινα» δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων, κόφτης) θα πρέπει να νομοθετηθούν εντός του επόμενου 10ημέρου από την ελληνική Βουλή.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ύψος της εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα κριθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, το οποίο αναμένεται να δώσει και το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 δισ. θα αφορούν τη δόση και τα 4 δισ. την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ιδιώτες. Όσο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτές παραπέμπονται για την επόμενη αξιολόγηση. 

Share.

Comments are closed.