Αυτά χάνουν οι 200 χιλ. συνταξιούχοι από το success story της κυβέρνησης

0

Με μειώσεις των επικουρικών τους συντάξεων θα βρεθούν οι συνταξιούχοι, οι οποίες περικοπές μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 50%, Αυτό θα συμβει μέσα στις επόμενες εβδομάδες για τους περίπου 200 χιλιάδες συνταξιούχους με τη μέση περικοπή να κυμαίνεται στα 140 ευρώ το μήνα.  

Η έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους αναφέρει ότι μέσα στο 2016, θα πρέπει να εξοικονομηθούν περί τα 174 εκατ. ευρώ από το ψαλίδισμα των επικουρικών, ποσό το οποίο θα πρέπει να εκτιναχτεί στα 291 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2017 και στα 284 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2018.

Τα ποσά που έχει προϋπολογίσει το ΓΛΚ, «δείχνουν» ότι περικοπές θα ισχύσουν πιθανότατα για τις επικουρικές του β’ εξαμήνου.

Θα «σωθούν» μόνο όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) της τάξεως των 1300 ευρώ μεικτά ή περίπου 1180 ευρώ καθαρά καθώς – όπως προβλέπει ο νέος νόμος, από το όριο θα αφαιρούνται η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων και η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης (6%).

Πώς θα υπολογιστούν οι μειώσεις; Για όλους όσους εισπράττουν επικουρική σύνταξη, θα γίνει νέος υπολογισμός. Η νέα επικουρική, θα υπολογιστεί με συντελεστή αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσό της περικοπής θα είναι ξεχωριστό για τον κάθε συνταξιούχο καθώς θα εξαρτάται από τα χρόνια ασφάλισης και τις συντάξιμες αποδοχές του κάθε συνταξιούχου. Για παράδειγμα, στο δημόσιο που ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι κοντά στο 20%, θα πέσει γύρω στο 13, 5% για δημόσιο υπάλληλο που συνταξιοδοτήθηκε με 30 χρόνια προϋπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι η επικουρική του σύνταξη –που σήμερα μπορεί να διαμορφώνεται μετά τις περικοπές γύρω στα 220 ευρώ- θα υποχωρήσει περαιτέρω κοντά στα 170 ευρώ.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, για κάθε συνταξιούχο με άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1180 ευρώ καθαρά (συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος) θα υπολογίσουν:

  1. Τις νέες συντάξιμες αποδοχές υπολογίζοντας το μέσο όρο των αποδοχών μετά το 2002
  2. Το ποσό της νέας επικουρικής λαμβάνοντας υπόψη τον συντελεστή 0,45% επί των ετών της προϋπηρεσίας.

Εφόσον υπάρξει διαφορά, θα κοπεί ολόκληρο το ποσό με μοναδική πιθανότητα μικρότερης περικοπής το να πέσει το άθροισμα κάτω από τα 1300 μικτά ή τα 1180 ευρώ καθαρά.

Σε ορισμένα επικουρικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα όπου οι επικουρικές συντάξεις εξακολουθούν να υπολογίζονται στα 300-400 ευρώ ή και παραπάνω, οι περικοπές θα αγγίξουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 50%. Να σημειωθεί ότι για να εξοικονομηθούν φέτος τα 174 εκατ. ευρώ μέσα σε 7 μήνες, θα πρέπει οι 200.000 συνταξιούχοι να χάσουν κατά μέσο όρο γύρω στα 130-140 ευρώ τον μήνα ο καθένας

Share.

Comments are closed.