Πολίτες στον Guardian: Ο,τι υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν παραμύθι

0

Όλοι είναι εξοργισμένοι: θυμωμένοι Έλληνες προβλέπουν Grexit και αναβίωση της δραχμής (Everyone’s outraged’: angry Greeks foresee Grexit and drachma’s revival)

Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου της Helena Smith στον Guardian λίγο αφού το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των νέων μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Σε αυτό φιλοξενούνται δηλώσεις Ελλήνων εμπόρων οι οποίοι περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα θέλοντας έτσι να εκφράσουν την έντονη απογοήτευσή τους.

Ένας από αυτός ο Κωστής Νάκος, ένας 71χρονος έμπορος που διαθέτει κατάστημα με εσώρουχα και κάλτσες στο κέντρο της Αθήνας. «Όλη μέρα κάθομαι εδώ και κάνω μαθηματικά» λέει ο 71χρονος που ακόμα δεν έχει καταφέρει να βγει στη σύνταξη ενώ εργάζεται εδώ και 4 δεκαετίες.

«Ο φόρος εισοδήματος έχει ανέβει στο 29%, οι πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης έχουν πάει στο 20%, η σύνταξή μου έχει μειωθεί κατά 50 ευρώ, φορολογούν τον καφέ, τα καύσιμα, το ίντερνετ, τις ταβέρνες, τα φέρι, ό,τι μπορούν και μετά υπάρχει και ο ΕΝΦΙΑ. Τώρα αυτό με κάνει τρελό. Είπαν ότι θα τον πάρουν πίσω», λέει στην βρετανική εφημερίδα.

«Όλοι είναι εξοργισμένοι, βρίζουν και προσβάλλουν την κυβέρνηση, αποκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα ψεύτη», λέει σχετικά με την απόφαση της Βουλής το βράδυ της Κυριακής να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας. «Και έχουν δίκιο. Ό,τι είπε, ό,τι υποσχέθηκε ήταν παραμύθι», καταλήγει.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, τα νέα μέτρα σηματοδοτούν για πολλούς ένα νέο στάδιο, ένα ψυχολογικό οριακό σημείο και οι συνέπειές τους είναι ακόμα ανείπωτες.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο ο Βασίλης Κορκίδη, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου εξηγεί τι ακριβώς σημαίνουν βήμα προς βήμα τα νέα αυτά μέτρα. «Σύντομα ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις φορολογικές δηλώσεις και το ΕΝΦΙΑ και, από τον Σεπτέμβρη, όλα θα έχουν συσσωρευτεί. Μία έκρηξη είναι πιθανή. Ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας πολύ καθοριστικός μήνας» , τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Από την πλευρά του, ένας επαγγελματίας οδηγός ταξί που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι εδώ και 15 χρόνια, λέει και αυτός την άποψή του. «Αυτό που ακούω κάθε μέρα είναι ότι μέχρι να φύγουμε από το ευρώ, μέχρι να γυρίσουμε στη δραχμή, μέχρι να έχουμε ένα νόμισμα το οποίο δεν θα είναι τόσο ισχυρό, τα πράγματα δεν θα είναι σωστά», λέει και συνεχίζει: «Θυμηθείτε με γιατί πρόκειται να συμβεί. Θα γίνει μία έκρηξη και το Grexit και η δραχμή θα επιστρέψουν».

«Το 2016, όπως και το 2015 και κάθε χρόνος τα προηγούμενα πέντε χρόνια, είχε προκύψει όπως ο καρκίνος μέσα στην ελληνική ζωή, διαβρώνοντας τις οικογένειες, κλείνοντας επιχειρήσεις, αποδεκατίζοντας τα νοσοκομεία και κάθε άλλη μορφή κρατικής μέριμνας, αφήνοντας όλο και περισσότερη εξαθλίωση. Απογυμνωμένοι από τις βασικές προμήθειες, οι γιατροί λένε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν καταρρεύσει το σύστημα υγείας», σχολιάζει το δημοσίευμα αγγίζοντας έτσι και έναν ακόμα τομέα που αιμορραγεί.

«Το να μάθεις να ανταποκρίνεσαι, να ζεις στην αβεβαιότητα, είναι η νέα κανονικότητα», λέει ο Παντελής Στεργίου ένας απόφοιτος ιατρικής που όπως λέει θα ήταν ανάμεσα στις 300.000 που μετανάστευσαν αν δεν αγαπούσε τη χώρα του τόσο πολύ.

«Ολοένα και περισσότερο, η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατοικείται από πλούσιους και φτωχούς. Εικόνες που κάποτε ήταν σοκαριστικές – άνδρες και γυναίκες της μεσαίας τάξης να σκύβουν πάνω από τους κάδους σκουπιδιών στους δρόμους – είναι τώρα κοινότυπες», σχολιάζει το δημοσίευμα. Όπως σημειώνει, ο κ. Κορκίδης προβλέπει ότι η μαύρη αγορά θα ανθίσει καθώς οι άνθρωποι θα προσπαθούν να επιβιώσουν.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», λέει ο απόφοιτος της Ιατρικής. «Οι Έλληνες έχουν αρχίσει να χάνουν το σθένος τους, τελειώνουν οι αντοχές τους. Ποιος θα μπορέσει να επιβιώσει με συντάξεις των 384 ευρώ τον μήνα; Κάτι πρέπει να γίνει», καταλήγει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Helena Smith της αγγλικής εφημερίδας Guardian, με τίτλο «Everyone’s outraged’: angry Greeks foresee Grexit and drachma’s revival», στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.