Υποχωρήσαμε σε όλα, μισθούς και συντάξεις οι οποίες μπήκαν στον αυτόματο «κόφτη» και πανηγυρίζουμε

0

Η Κυβέρνηση υποχώρησε τελικά στις πιέσεις των δανειστών και παραχώρησε στον αυτόματο «κόφτη» την δυνατότητα περικοπής μισθών και συντάξεων του Δημοσίου.

Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα νομοθετήσει και τον έκτακτο μηχανισμό για τη λήψη μέτρων κάθε φορά που θα καταγράφεται απόκλιση από το στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα.

Το Eurogroup, που μιλά για «συμπληρωματικό μνημόνιο», διεμήνυσε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πήρε υποσχέσεις ότι θα κλείσει σύντομα θετικά η αξιολόγηση – ίσως στο Eurogroup στις 24 Μαΐου – και ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους αλλά μετά την λήξη του προγράμματος, ήτοι το 2018 ή αρχές του 2019.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την άποψη ότι η αξιολόγηση έκλεισε ουσιαστικά. Επίσης, είπε ότι συμφωνήθηκε οδικός χάρτης για το χρέος και πως το Eurogroup συμφώνησε για «κόφτη» στα μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και πως είναι στη διάθεσή τους αν θέλει να συναντηθούν για περαιτέρω ενημέρωση.

Την πρόταση να περικοπούν αυτομάτως μισθοί και συντάξεις εφόσον η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους, κατέθεσε μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του την Κυριακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ανακοίνωσή του, το Eurogroup περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση των μισθών του Δημοσίου- όπως και του ΦΠΑ- στις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ενώ μιλά για συμπληρωματικό μνημόνιο.

Οι μοναδικές δαπάνες που εξαιρούνται από τον αποκαλούμενο «κόφτη» είναι ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, κάτι που σημαίνει ότι μισθοί και συντάξεις θα μειώνονται σε περίπτωση δημοσιονομικής αστοχίας έως το 2018, ανάλογα με το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί.

Πανηγυρίζει το Μαξίμου

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα του Eurogroup καθώς, όπως υποστηρίζει «η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα» και «καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους».

Σύμφωνα με άτυπο σημείωμα του Μαξίμου:

  1. Τo Eurogroup αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
  2. Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.
  3. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.
  4. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.
  5. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
  6. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
  7. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.
  8. Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.
  9. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
  10. Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.
Share.

Comments are closed.