Τουρκία: Καταδικαστική απόφαση για τους δημοσιογράφους της Τζουμχουριέτ

0

Σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών για αποκάλυψη κρατικών μυστικών καταδικάστηκε ο διευθυντής σύνταξης της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ Τζαν Ντουντάρ.

Το 2014, μαζί με τον επικεφαλής του γραφείου της Άγκυρας, Ερντέμ Γκιουλ, ο οποίος καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη, είχαν δημοσιοποιήσει βίντεο, στο οποίο εμφανίζονταν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να εφοδιάζουν με όπλα τους τζιχαντιστές.

«Αυτή η ποινή δεν μας επιβλήθηκε μόνο για να μας καταπιέσει και να μας σιωπήσει. Αυτές οι σφαίρες δεν έπεσαν μόνο για να μας κάνουν να σωπάσουμε, να μας καταπιέσουν και να εμποδίσουν την εφημερίδα μας από το να κάνει ρεπορτάζ. Είναι μια απόπειρα δολοφονίας για να τρομάξουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και να μας εκφοβίσουν», δήλωσε ο Ντουντάρ κατά την έξοδό του από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Περιμένοντας την ετυμηγορία του έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο Ντουντάρ έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας. Άγνωστος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη, τον πλησίασε και, αφού τον αποκάλεσε «προδότη», τον πυροβόλησε τρεις φορές, ευτυχώς χωρίς να τον τραυματίσει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατηγορήσει τους δύο δημοσιογράφους ότι υπονομεύουν τη διεθνή φήμη της Τουρκίας. Ορκίστηκε δε ότι ειδικά ο Ντουντάρ θα πληρώσει βαρύ τίμημα, προκαλώντας υπόνοιες για το αν ο δημοσιογράφος θα δικαζόταν δίκαια.

Η υπόθεση έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα έναντι μιας χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Untitled-2Χαρακτηριστικές είναι οι γελοιογραφίες του ανεξάρτητου βραζιλιάνου σκιτσογράφου Carlos Latuff, που δημοσιεύουμε, όπου στην μια παρουσιάζει τον Ντουνταρ να αποφεύγει την σφαίρα του ΑΚΠ (Ερντογάν) και στην άλλη ο Ερντογάν στον οδοστρωτήρα να τα ισοπεδώνει όλα απελευθερώνονται την καρικατούρα Νταβούτογλου.

Υπό την εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν, το τουρκικό κράτος έχει πάρει τον έλεγχο αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, ενώ διέκοψε τη δορυφορική μετάδοση φιλοκουρδικού καναλιού, το οποίο κατηγόρησε για τρομοκρατική δραστηριότητα.

«Δικαζόμαστε για το ρεπορτάζ μας», δήλωσε νωρίτερα ο Ντουντάρ, συμπληρώνοντας πως «αυτό επιβεβαιώνει ότι στο εδώλιο είναι η δημοσιογραφία, κάτι που κάνει ευκολότερη την υπεράσπισή μας και δυσκολότερη την καταδίκη μας».

Ο Ερντογάν έχει παραδεχθεί ότι τα συγκεκριμένα φορτηγά, τα οποία οι αστυνομικές αρχές είχαν σταματήσει καθ’ οδόν προς τα σύνορα με τη Συρία τον Ιανουάριο του 2014, ανήκαν στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. Όπως είπε, μετέφεραν βοήθεια για τους Τουρκμένους που πολεμούσαν εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά και των τζιχαντιστών.

Οι Γκιουλ και Ντουντάρ έχουν ήδη περάσει 92 ημέρες στη φυλακή, με το ήμισυ σχεδόν αυτού του διαστήματος να είναι στην απομόνωση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε το Φεβρουάριο ότι δεν έπρεπε να προφυλακιστούν, διότι οι κατηγορίες έχουν να κάνουν με το δημοσιογραφικό τους έργο.

Όμως ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν σέβεται αυτήν την απόφαση.

Share.

Comments are closed.