Categories: Πολιτική

Η κυβέρνηση μονάχη, κόντρα σε κοινωνία & κόμματα

Το συνηθισμένο του στυλ θα ακολουθήσει για μια ακόμα φορά το Μέγαρο Μαξίμου προτού οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας κληθούν το βράδυ της Κυριακής να υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο και ότι άλλο μέτρο «παρεισφρήσει».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει με μασάζ και ψυχολογικό «ντοπάρισμα» να πείσει τους βουλευτές του να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να μην παρασυρθούν από τα γεγονότα που εξελίσσονται. Γεγονότα που θα κάνουν τη χώρα να παραλύσει καθώς συνδικάτα, ομοσπονδίες και φορείς κατεβαίνουν σε 48ωρη γενική απεργία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «αιφνιδιασμό» και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με την άρον- άρον ψήφιση του ασφαλιστικού μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η αντιπολίτευση προετοιμάζεται να εξαπολύσει ομοβροντία κατά της κυβέρνησης επικρίνοντας την ότι με την… «σκληρή» διαπραγμάτευση στέλνει τον φουσκωμένο λογαριασμό στους άμοιρους πολίτες. Η ΝΔ δεν θα υπερψηφίσει τα μέτρα καθώς όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος δεν θα συμπράξει σε κανένα από τα διλήμματα που προκάλεσε η κυβέρνηση: «ή μία βαριά συνθηκολόγηση με δυσβάστακτα μέτρα ή μία καταστροφική ρήξη με την Ευρώπη».

«Γελιούνται στην κυβέρνηση αν νομίζουν ότι θα αποφύγουν την κατακραυγή του κόσμου και τις διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό εξάμβλωμα, φέρνοντάς το με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή» σχολίασε και το ΠΑΣΟΚ που επίσης αναμένεται να καταψηφίσει.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρέμει τη λαϊκή οργή κι αγανάκτηση. Ξεπερνάει πλέον κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας» ήταν το οξύτατο σχόλιο του γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για τη μεθόδευση ψήφισης του «αντιλαϊκού πακέτου ασφαλιστικού-φορολογικού και ό,τι επιπλέον έχει συμφωνήσει με το κουαρτέτο, αιφνιδιαστικά, μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Τι θα πει ο Τσίπρας στους βουλευτές του   

Στις 3 το απόγευμα της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο  ΣΥΡΙΖΑ όπου αναμένεται να παρουσιάσει το «αφήγημα» ότι η κυβέρνηση είναι ένα βήμα από την επίτευξη του στόχου δηλ. τη μείωση του χρέους και η ψήφιση των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ και ο μηχανισμός διόρθωσης είναι ο τελευταίος σταθμός.  

Ο πρωθυπουργός ως βασικό επιχείρημα αναμένεται να χρησιμοποιήσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά επισήμως στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ενέταξαν συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ θα πρέπει να «εμπιστευτούν» και τον πρωθυπουργό και τις διακηρύξεις των ευρωπαίων και να ψηφίσουν «προκαταβολικά» τα δυο νομοσχέδια και όποια άλλη προσθήκη κριθεί αναγκαίο να προστεθεί όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο Γ. Κατρούγκαλος.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε υπόνοιες ότι κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να ψηφίσουν το πρώτο συμφωνημένο πακέτο των 5.4 δισ. ευρώ. Αν και από τα δυο νομοσχέδια που βρίσκονται προς ψήφιση «λείπουν» μέτρα περίπου 1,8 εκατ. ευρώ.  

Ο μεγάλος σκόπελος, η σιωπή Τσακαλώτου και το μασάζ Βούτση

Ο μεγάλος σκόπελος που μένει να «αποκαλυφθεί» τη Δευτέρα στο Eurogroup είναι πως θα διαρθρωθεί ο λεγόμενος αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης – σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους – και αν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία και θα πρέπει να ψηφιστούν.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιδεικνύει αξιοπρόσεκτη σιωπή σχετικά με το θέμα του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης και αντί αυτού έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να καθησυχάσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι δεν θα βρεθούν μπροστά σε νέο προληπτικό πακέτο μέτρων.

Ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης θα περάσει από τη Βουλή 

Ο κ. Βούτσης ανέφερε πως η ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για το Eurogroup, αλλά είναι μέρος της συμφωνίας και η κυβέρνηση πιστεύει ότι ενισχύει τις θέσεις των εκπροσώπων της.

«Έχουμε πει ότι σ’ αυτή την Βουλή μέτρα συγκεκριμένα εκ προοιμίου, προληπτικά μέχρι το 2018 δεν πρόκειται να έρθουν για ψήφιση» επέμεινε αλλά από την άλλη πρόσθεσε «Μην ζούμε με την ιδέα ότι είναι ένας αυτοματισμός που θα περάσει έξω από το κοινοβουλευτικό σύστημα» είπε και απαντώντας αν είναι πιθανό η κυβέρνηση να επιδιώξει την ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία σημείωσε «Δεν εξετάζεται σενάριο για αυξημένη πλειοψηφία, δεν το έχει προτείνει κανείς. Δεν παρακαλάμε κανέναν να ψηφίσει».

Η μάχη για τα μέτρα- κάβα και η… κάβα των πολιτικών εξελίξεων   

Στο παρασκήνιο η ελληνική πλευρά δίνει μάχη με τους δανειστές για την μορφή που θα πάρει ο συγκεκριμένος μηχανισμός. Το ΔΝΤ επιμένει στην θεσμοθέτηση των μέτρων-κάβα και στην πρόβλεψη για μελλοντική περικοπή μισθών και συντάξεων εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018.

Η Γερμανία φέρεται να έχει συμφωνήσει στην μη περιγραφή των προληπτικών μέτρων, αλλά αντιπροτείνει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα περικοπών μετά από τρίμηνη αξιολόγηση που θα αναλάβει ο ESM, στο οποίο δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση.

Η Αθήνα δίνει μάχη να μην περιγραφούν τα προληπτικά μέτρα, ενώ παράλληλα διεκδικεί αποφασιστικό ρόλο στην θεσμοθέτηση μέτρων το 2018 στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές με την πρότασή τους επιδιώκουν να δεσμεύσουν την όποια ελληνική κυβέρνηση στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να αποφευχθούν αποκλίσεις από το πρόγραμμα μετά από μία ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης.

Το κυβερνών κόμμα από την πλευρά του δεν κλείνει οριστικά το παράθυρο ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεων καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι εάν συνεχιστούν οι πιέσεις από τους δανειστές τότε αυτό σημαίνει ότι -με πρωταγωνιστή το ΔΝΤ- έχουν επιλέξει να… ρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Εκδήλωση για τον απολογισμό 1 έτους κοινοβουλευτικού έργου για την Ανατολική Αττική

Ο Βουλευτής Ανατολική Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, «επιμένοντας σταθερά στην πεποίθηση ότι η λογοδοσία, η συνεργασία…

2 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης*: Μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη ή μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια;

Γράφω από τα Τίρανα, όπου βρίσκομαι συμμετέχοντας σε αποστολή του ελληνικού Κοινοβουλίου (ΚΣ ΟΣΕΠ). Διαβάζω…

3 ώρες ago

Χαλάνδρι: Εκδήλωση για τα 160 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Ο Σύλλογος Κεφαλλήνων Χαλανδρίου και ο Σύλλογος Επτανησίων Αγίας Παρασκευής «Τα Ιόνια» σας προσκαλούν την…

4 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτεί η εκπαίδευση στο Καστελλόριζο και στις «ανάλογες»  περιοχές

Το Καστελλόριζο και όλες οι περιοχές, που βρίσκονται σε δύσκολη «διασύνδεση» με τα αστικά κέντρα…

18 ώρες ago

Politico: Tο κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Φίτσο

Το αμερικανικό περιοδικό Politico με ανάλυσή του επιχειρεί να αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην…

19 ώρες ago

Στον Mr Survivor, Ατζούν Ιλίτζαλι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το 45% του ΣΚΑΪ;

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Τούρκο επιχειρηματία της showbiz, Ατζούν Ιλίτζαλι (Acun Ilıcalı), για…

19 ώρες ago